مسجد«بیرق» نماد پایداری در قلب بلگراد
مسجد جامع «بیرق» از مشهورترین ساختمان های قدیمی شهر بلگراد است که با گذر از طول سالها و باوجود جنگ و خشونت توانسته است همچنان استوار و پابرجا بماند تا نماد پایداری برای بلگراد به شمار آید.
به گزارش پایگاه خبری مسجد نیوز به نقل از الاتحاد، مسجد بایراکلی یا بیرقلی جامع(مسجد جامع بیرق دار) یکی از مشهورترین ساختمان های قدیمی در شهر بلگراد است که بیانگر تاریخ معماری در این شهر است. ترک های عثمانی این مسجد را در سال 1575 میلادی است.
این مسجد یکی از 273 باب مسجدی است که امپراطوری عثمانی هنگام حکومتش بر صرب آن را بنا نهاد. این مسجد در مرکز بلگراد قرار دارد. در آغاز تاسیس، این مسجد به نام «مسجد القمّاش» منسوب به تاجر پارچه به نام «هادزی الیگا» نامیده می شد. اما نام این مسجد با استناد به سنت و برافراشتن پرچم بر مناره مسجد تا نشانه ای برای نمازگزاران باشد تا نمازخود را در این مسجد برپا کنند، به مسجدجامع «بیرق» تغییر یافت.
این مسجد برخلاف معمول مساجد که دو گلدسته یا چهار گلدسته دارند، شامل یک گلدسته و یک گنبد است. این مسجد تنها مسجد از بین 273 مسجد در بلگراد است که در نتیجه پیچ و خم های تاریخی کمتر آسیب دیده است. هنگامی که اتریشی ها، عثمانی ها را هنگام جنگ قرن 18 میلادی اخراج کردند، این مسجد به کلیسای رومی تبدیل تبدیل شد و از تخریب نجات یافت. اما بار دیگر در دوره عثمانی ها به دست «علی پاشا» در سال 1741 میلادی به مسجد تبدیل شد.
صرب ها بار دیگر این مسجد را در قرن 19 میلادی گرفتند، اما برای اینکه نشان دهند که با مسلمانان دشمنی ندارد. از آن در مهندسی معماری و دکورهای داخلی بهره بردند و آن را از سایر مساجد دیگر جهان متفاوت کردند.
این مسجد در هرج و مرج های سال 2004 میلادی تخریب و ویران شد و در آتش سوخت. اما با کمک های مردم بلگراد و دولت صرب و کمک های بین المللی دوباره بازسازی شد و همچنان شعایر اسلامی در آن برپا می شود و درهای آن بر روی همه زایران باز است.
«محمد حمدی یوسف سباهت» امام مسجد بایراکلی به الاتحاد گفت: این ساختمان قدیمی است. نخستین نمازخانه در این منطقه اروپایی به شمار می آید. به طوری که مسلمانان اولیه نمازهای خود را در شب 27 ماه مبارک رمضان سال 1521 میلادی در این مکان ادا کردند. این حقیقت تاریخی است که ما مسلمان بلگراد و صرب آن را فراموش نمی کنیم.
سباهت گفت: این مسجد نماد اسلام است و این پرچم سبز با هلال و ستاره بیانگر پرچم رسمی اسلامی است.
700 هزار مسلمان یعنی نزدیک به هشت درصد از جمعیت هشت میلیون نفر صربستان را مسلمانان تشکیل می دهند. در این کشور نزدیک به 300 مسجد وجود دارد. ساختمان دانشکده مطالعات اسلامی در مسجد جامع بایراکلی است .این مسجد قدیمی مسئولیت نظاتر بر اقلیت اسلامی در صرب و دارالفتوای صرب را برعهده دارد.
منبع: شبستان
N9423/U30/S1,2,3,4,7,/C50/T1