مسجد جامع هرات، پنجمین مسجد جامع بزرگ جهان با الگوهای هندسی خیره کننده
مسجد جامع هرات یک مسجد خیره کننده با حداقل ۶۰۰ سال قدمت است که بزرگترین مسجد در افغانستان و یکی از بهترین آنها در سراسر آسیا محسوب می شود.
پایگاه خبری مسجد نیوز: با نزدیک شدن به مسجد جامع هرات ، بازدیدکنندگان با تزئینات کاشی کاری شده تزئین شده و طاق عظیمی که دو طرف آن توسط دو مناره سر به فلک کشیده شده و با الگوهای هندسی خیره کننده پیچیده شده است ،شگفت زده می شوند.
این مسجد خیره کننده حداقل با ۶۰۰ سال قدمت و تجسم های مختلف ، به راحتی بزرگترین مسجد در افغانستان و یکی از بهترین آنها در سراسر آسیا است.
کاشی کاری های فوق العاده ای که اکنون مسجد با آنها پوشیده شده است ،نتیجه ابتکار کارگاه کاشی سازی متعلق به خود مسجد است و بخشی از پروژه بازسازی است که از دهه 1940 آغاز شده و هنوز در حال انجام است.
مسجد جامع هرات ، کهنترین مسجد در هرات است که بسیار بازسازی شدهاست و بیشتر گسترش آن در دورهٔ طلایی عهد تیموریان بود.
این مسجد را سلطان غیاث الدین غوری در سال ۵۹۷ ق. طرحریزی نمود اما موفق به تکمیل آن نشد و مقبره وی نیز در پشت ایوان شمالی مسجد قرار دارد.
مسجد جامع هرات پنجمین مسجد جامع بزرگ در جهان میباشد و مساحت آن به ۴۶۷۶۰ متر مربع میرسد. . این بنای زیبا و شگفتانگیز در طول سالیان متمادی عبادتگاه آریائیهای یکتاپرست بودهاست و در سال ۲۹ هجری پس از گرایش مردم هرات به دین اسلام، این معبد بزرگ به مسجد مسلمانان مبدل گشت.
این مسجد تاریخی مشتمل بر ۴۶۰ گنبد، ۱۳۰رواق، ۴۴۴ فیل پایه، دوازده گلدسته، چهار ایوان، چهار دروازه، چهار کتیبه بزرگ مزین با آیاتی ازقرآن، اشعار عرفانی عرفا و شاعران بزرگ، سه سراچه، یک منبر سنگی، کتابخانه ای شامل چهار هزار جلد کتاب و وضوخانه میباشد که در زیباترین محل شهرقدیم هرات موقعیت داشته و در یک زمان گنجایش بیش از یک صد هزار نمازگزار را دارد.
گلدستههای مسجد که برای رساندن صدای اذان به گوش مردم ساخته شده بین۱۷تا ۳۶متر ارتفاع، ۷ تا ۱۰ متر قطر دارند، راس هرکدام دارای هشت رواق بوده که بام شان با کاشی فیروزهای تزیین شده است.
پایان پیام
منبع: شبستان
N14507/U45/S1,6,7,/C50/T3