تولیت حوزه علمیه باقرالعلوم(ع) بیان کرد
درس مشکلگشای امیرمومنان(ع) برای مسجدیها
آیتالله مجد هاشمی تاکید کرد: توجه مستمر امیرالمومنین(ع) به ایتام و فقرا درس بزرگ حضرت(ع) برای مسجدیها است؛ البته مساجد کشورمان با راهاندازی صندوقهای قرضالحسنه و مراکز نیکوکاری همیشه دستگیر مستمندان بودهاند.
پایگاه خبری مسجد نیوز: به مناسبت فرا رسیدن سالروز شهادت امیرمومنان(ع) و به منظور بررسی وجوه امتیاز آن یگانه شخصیت عالم و مشکل گشایی های سیره علوی از زندگی امروز، با آیتالله «سید محمود مجد هاشمی» استاد اخلاق حوزه علمیه، تولیت حوزه علمیه باقرالعلوم(ع) و فقیه مکتب اهل بیت عصمت و طهارت (ع) گفت وگویی ترتیب داده ایم که در ادامه تقدیم حضورتان می شود:
یکی از مهم ترین دلایل فضیلت حضرت علی(ع) ولادت ایشان در کعبه است، درباره این فضیلت انحصاری حضرت(ع) توضیح دهید.
همانطور که اشاره کردید یکی از مهم ترین دلایل عظمت شخصیت امام علی(ع) ولادت آن امام بزرگوار در خانه کعبه است.. محمد مالکی در این باره می گوید «وُلِدَ بِمکَّةَ الْمُشَرّفَةَ داخِلَ بَیْتِ الْحَرامِ فی یَوْمِ الْجُمعَةِ الثَّالِثَ عَشَرَ مِنْ شَهْرِاللّه ِ رَجَبِ سَنَةِ ثَلاثینَ مِنْ عامِ الْفیلِ. وَلَمْ یُولَدْ فِی الْبَیْتِ الْحَرامِ قَبْلَهُ اَحَدٌ سِواهُ، وَهِیَ فَضیلَةٌ خَصَّهُ اللّه تَعالی بِها اِجْلالاً لَهُ وَاِعْلاءً لَمَرْتَبَتِهِ وَاِظْهارا لِکَرامَتِهِ: علی در داخل خانه خدا در مکه، روز جمعه سیزدهم ماه خدا، رجب سال سی از عام الفیل به دنیا آمد. قبل از او کسی در داخل خانه خدا به دنیا نیامده بود و این ولادت فضیلتی است که خدای بلند مرتبه علی علیه السلام را به آن اختصاص داده است، برای تجلیل او و بالا بردن مرتبه او و آشکار نمودن کرامت و بزرگواری او.»
هیچ شخصیت دیگری در طول تاریخ در خانه خدا به دنیا نیامده است و این مختص به امیرالمومنین(ع) است. این واقعیت نه تنها در منابع شیعیان بلکه در اسناد اهل سنت نیز بیان شده است.
حوادث تاریخی مهمی در صدر اسلام روی دادند که موجب اطلاع بیشتر مردم از کم نظیر بودن وجود مقدس امیرالمومنین(ع) شده است، یکی از این حوادث لیله المبیت است. این واقعه در ازدیاد فضایل امیر(ع) چه نقشی دارد؟
آيه 207 سوره مبارکه بقره یکی دیگر از سندهای قرآنی درباره جایگاه والای امیرالمومنین(ع) است، علمای شیعه و سنی، وجود مبارک حضرت امیر(ع) را شأن نزول این آیه بیان کردند: «وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ يَشْري نَفْسَهُ ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللَّهِ وَ اللَّهُ رَؤُفٌ بِالْعِبادِ: و از ميان مردم كسى است كه جان خود را براى طلب خشنودى خدا مى فروشد، و خدا نسبت به [اين] بندگان مهربان است.» حضرت در آن شب به منظور حفاظت از جان حضرت محمد(ع) در بستر ایشان خوابیدند تا دشمنان در به شهادت رساندن پیامبر اسلام(ص) ناکام بمانند.
روایات بسیاری از پیامبر اسلام(ص) درباره معرفی فضائل و مناقب امام علی(ع) مطرح شده است، لطفا چند مورد را بیان کنید.
پیامبر اسلام(ص) در مقاطع مختلف زماین به تشریح فضائل حضرت علی(ع) پرداختند تا حجت برای همگان تمام شود، از جمله فرمودند: «عليٌّ مِنّي بمنزلةِ رَأسي مِن بَدَني: على نسبت به من، به منزله سر من است براى پيكرم»(کنز العمال، حدیث 32914). یپامبر عظیم الشان اسلام(ص) در کلام دیگری، وجود امام علی(ع) را با حق همراه دانستند «عَلِيٌّ مَعَ الْحَقِّ وَ الْحَقُّ مَعَ عَلِيٍّ يَدُورُ حَيْثُمَا دَارَ: علي با حق است و حق با علي. هر کجا علی باشد، حق هم آن جاست. حق به دور علي می گردد، نه اين که علي به دنبال حق باشد»(الأمالی، ص 89). همه اینها نشان می دهد حضرت محمد مصطفی(ص) که برترین انسان ها است، تا چه اندازه در وصف امیرالمومنین سخن گفته اند. آخرین پیامبر الهی درباره اولین امام، نکته ای در حوزه علم مطرح فرمودند که بسیار تامل برانگیز است «أَنَا مَدِينَةُ الْعِلْمِ وَ عَلِيٌّ بَابُهَا فَمَنْ أَرَادَ الْعِلْمَ فَلْيَأْتِ الْبَابَ: من شهر دانش هستم و علی در ورودی آن است، هر کس دانش می جوید، باید از آن در وارد شود.»
سخن گفتن در این باره مجال طولانی تری را می طلبد و در قالب یک مصاحبه نمی گنجد.
شیعیان چنین امامی چه شان و منزلتی دارند؟
شیعه بودن یکی از امتیازات هر انسان خداجویی است به طوری که ولایت حضرت علی(ع) شرط ورود به بهشت معرفی شده است، همین موضوع نشان دهنده فضیلت شیعیان است به طوری که حضرت محمد مصطفی(ص) خطاب به امام علی(ع) تاکید کردند: «تو و شیعیانت، روز قیامت در حالی خواهید آمد که از خدا خشنود و خدا از شما خشنود خواهد بود، اما دشمنان تو خشمگین و سرافکنده خواهند بود.»
امام علی پرسیدند: چه کسی دشمن من است؟ حضرت(ص) فرمودند: کسی که از تو بیزاری جوید و تو را لعن کند.» از سوی دیگر نقل شده است، کسی که مولا امیرالمومنین(ع) را دوست بدارد، وارد بهشت می شود. این روایات به خوبی جایگاه برجسته شیعیان را اثبات می کند.
مساجد کشورمان چه قدر توانسته اند مردم را با سبک زندگی و سیره علوی آشنا کنند؟
قاطعانه می گویم مساجد مهم ترین مرکز فراگیری دستورات دین و معارف اهل بیت(ع) در طول تاریخ 1400 ساله اسلام هستند به طوری که اگر این خانه های خدا نبودند، این همه دین دار وجود نداشت. پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) نقطه عطفی در نقش آفرینی مساجد شدند و در همین زمینه، جایگاه والایی در آشنا کردن مردم با فضائل بی نظیر مولا امیرالمومنین(ع) دارند. در واقع از این منظر، هیچ نهادی توان مقابله با مساجد را ندارد.
اگر مساجد ما در معرفی سبک زندگی و سیره حضرت علی(ع) تا این حد موفق بوده اند، چرا شاهد وجود معضلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی در کشورمان هستیم؟
مساجد و ائمه جماعات آنها حقایق دین را برای مردم بیان می کنند اما اینکه افراد چقدر از عمق جان پذیرای این مطالب باشند و به آنها عمل کنند، ربطی به مساجد ندارد. همانطور که پیامبران الهی مردم را دعوت به دین می کردند ولی گروه هایی از مردم همیشه در برابر پذیرش حق، مقاومت می کنند.
مهم ترین درسی که فعالان مسجدی می توانند از سبک زندگی امام علی(ع) در زندگی خود پیاده کنند، چیست؟
مسلمانان و بلکه همه انسان ها می توانند درس های بزرگ و آموزنده ای از سیره علوی فرا بگیرند و با به کار بستن آنها در زندگی خود، شاهد آرامش روحی و رواج معنویت در زندگی فردی و خانوادگی و اجتماعی خود باشند. با وجود این، اگر بخواهم یک مورد را نام ببرم، می توان به توجه مستمر امیرالمومنین(ع) به ایتام و فقرا اشاره کرد که البته مساجد کشورمان با راه اندازی صندوق های قرض الحسنه و مراکز نیکوکاری همیشه دستگیر مستمندان بوده اند.
منبع: شبستان
N9392/U30/S1,2,3,4,/C40/T2