نگاهی به آئین وقف در شهرستان لنجان
یک واقف گفت:وقتی کودکی برای یادگیری نماز به مسجد یا کانون فرهنگی میرود او در مدت کوتاهی با صحیحخوانی، آداب و شرایط و احکام عملی نماز آشنا میشود و با این نگاه تصمیم گرفتم قسمتی از اموال خود را وقف آموزش قرآن به کودکان کنم.
به گزارش مسجدنیوز، وقف یکی از مسائل دین اسلام به حساب میآید که در تمدن کهن ریشه دارد و جایگاه والای این آئین کهن با ظهور اسلام، رونقی دیگر پیدا کرد و از صدر اسلام تا امروز نیز در جوامع اسلامی مورد توجه قرار گرفته است و برهمین اساس به جرأت میتوان وقف را میراثی ارزشمند و اسلامی دانست، چراکه اسلام سنت حسنه وقف را در مسیرى روشن، منطقى، هدفدار، مترقى و دقیق قرار داده تا میل به جاودانگی انسان نیز محقق شود.
میل به جاودانگی انسان و عمل به سنت حسنه وقف باعث شده تا امروز آثار، نسخ خطی و ابنیههای تاریخی مختلفی از نیکان ما به جای بماند که این مهم تنها در پناه عمل به میراث ارزشمندی چون «وقف» محقق شده است، تا نسل جوان بتواند شاهد عظمت این تمدن بزرگ اسلامی باشد.
به این نکته مهم نیز باید توجه داشت که با پیروزی انقلاب اسلامی و جاری شدن افکار ناب و اسلامی امام خمینی(ره) در ایران، تغییرات عمدهای در کشور به وجود آمد که این امر تأثیرات بسزایی را در تغییر نگاه و اجرای دوباره مردم به سنت حسنه وقف را به وجود آورد و بر همین اساس گامهای بلند و مؤثری در تحقق این فرهنگ ناب اسلامی در ایران اسلامی برداشته شد.
امام خمینی (ره) تغییرات اساسی چون تصویب قوانین جدید در جهت احیاء موقوفات، رعایت احکام وقف و مسائل شرعی آن و عمل دقیق به مفاد وقفنامهها و همچنین تغییر در ساختار سازمان اوقاف تحت نظر ولایتفقیه را اعمال کردند که این امر باعث شد تا افراد خیر و نیکاندیش با اطمینان خاطر بیشتر در این امر مهم مشارکت کنند و امروز نیز شاهدیم که به رغم همه نوسانهای اقتصادی بسیاری از مردم نگاهی خاص و ویژه به اجرایی شدن این میراث گرانبهای اسلامی در شهرها و روستاهای سراسر کشور دارند.
امروز حضور نیکوکاران بهخصوص واقفان باعث شده که تفکر این افراد به اجرای این امر خداپسندانه برکات فراوانی را برای جامعه به همراه داشته باشد و شاهد ساخت درمانگاهها، مدارس، مساجد و مراکز علمی و قرآنی با هزینه واقفان نیکاندیش در سراسر کشور باشیم که نقش سازندهای را در توسعه ساخت اماکن مذهبی و گسترش علم، دانش و فناوری در سطح جامعه ایفا کرده است.
از طرفی بازده عین وقف در توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه بسیار گسترده است، چراکه گسترش فرهنگ وقف یکی از راهکارهایی به حساب میآید که فقر را ریشهکن میکند.
باید توجه داشت جامعهای که زیربنای اعتقادی آن با توحید بنا شده باشد، دارای اقتصادی پویا خواهد بود و اقتصاد پویای یک جامعه است که زمینههای مناسب را برای رشد فرهنگی جامعه ایجاد میکند و رشد نهادهای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی را به همراه میآورد، بنابراین به خوبی میتوان دریافت که فقر اجازه نمیدهد تا بستر مناسب برای رشد ارزشهای الهی و معنوی در جامعه فراهم شود و به نوعی زیر بناهای توحید در یک جامعه را فلج میکند و با فلج شدن زیر بناهای توحید، جامعه در تمام ابعاد فقر را احساس خواهد کرد و بر همین اساس خداوند متعال بندگانش را پیش از هر چیز دیگر به وقف و انفاق فرا میخواند تا پدیده فقر در جامعهای اسلامی ریشهکن شود.
طی چند سال گذشته اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان لنجان همت فراوانی را در راستای احیاء و شناسایی رقبات موقوفات در شهرستان لنجان داشته و همواره سعی داشته که این احسان ماندگار در این شهرستان احیا شود.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان لنجان در این خصوص در گفتوگو با خبرنگار فارس در لنجان میگوید: وقف سنتی حسنه بوده و از بهترین برنامههای اجتماعی دین مبین اسلام بهحساب میآید و همواره تلاش شده تا این سنت الهی در کشور احیاء و نهادینه شود.
وی میافزاید: ادیان الهی نیز با الهام گرفتن از خداوند متعال در جهت هدایت جامعه و تشویق انسانها برای کمک به همنوعان خود نقش اساسی را ایفا کردند که این خود اهمیت این سنت الهی را به خوبی نشان میدهد.
محمدرضا ترحمی تصریح میکند: شهرستان لنجان طبق اسناد و مدارک موجود جزو شهرستانهایی به حساب میآید که تعداد موقوفات چشمگیری را از قدیمالایام داشته و همچنان نیز واقفان نیکاندیشی در این اقدام به وقف اموال خود پرداخته تا زندگی خود را جاویدان کنند.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان لنجان میگوید: باید تلاش شود تا فرهنگ وقف در جامعه ترویج و تبلیغ شود تا آحاد مردم به سمت این حرکت ماندگار تشویق شوند، چراکه اجرایی شدن این مهم نه تنها آثار ماندگار دنیوی فراوانی به همراه دارد بلکه پاداش اخروی فراوانی را نیز نصیب واقفان میکند.
وی ادامه میدهد: بر همین اساس امروز شاهد افتتاح دومین شعبه جامعهالقرآن الکریم زرینشهر هستیم که واقف خیراندیش حاج علی محمد ملکی یک باب منزل مسکونی به مساحت 180 متر مربع را در زرین شهر وقف برنامههای قرآنی و این موسسه قرآنی کرده است.
در ادامه واقف خیراندیش حاج علی محمد ملکی نیز در حاشیه افتتاح دفترجامعهالقرآن الکریم زرین شهر در گفتوگو با خبرنگار فارس در لنجان بیان میکند: وقف از جایگاه ویژهای برخوردار است، به همین منظور از مدتها قبل در نظر داشتم بتوانم بخشی از اموالم را وقف کنم که با توجه به مدتی که در آموزش و پرورش فعالیت داشتم و اطلاعاتی که در آن مدت کسب کردم، تصمیم گرفتم ملک مسکونی خود را برای فعالیتهای قرآنی وقف کنم.
وی هدف خود را از این وقف توسعه فرهنگ قرآنی و توجه به آموزههای دینی عنوان کرد و میافزاید: امیدوارم خداوند متعال این وقف را از من قبول کند و توشهای برای آخرتم محسوب شود.
این معلم بازنشسته تصریح میکند: در زمانی که مشغول به آموزش دانشآموزان در مدارس بودم، ذوق و شوق آنها را در فراگیری قرآن شاهد بوده و تصمیم داشتم بستری را برای آموزش کودکان فراهم کنم تا شاید بتوانم گامی کوچک برای تحقق منویات مقام معظم رهبری و افزایش کیفی آمار حافظان و قاریان قرآن برداشته باشم.
حاج علی محمد ملکی اضافه میکند: یکی از نیازهای امروز جامعه تربیت نسل قرآنی پایه و آموزش قرآنی به کودکان است و اگر آموزش به صورت پایه در کودکان صورت بگیرد طبیعتاً ماندگار و اثرگذاری فراوانی دارد.
وی ادامه میدهد: وقتی کودکی برای یادگیری نماز به مسجد یا کانون فرهنگی میرود او در مدت کوتاهی با صحیحخوانی، فصیح خوانی، تلفظ حروف خاص عربی، ترجمه عبارات نماز، آداب و شرایط و احکام عملی نماز آشنا میشود و با این نگاه تصمیم گرفتم قسمتی از اموال خود را وقف آموزش قرآن به کودکان کنم.
به گزارش فارس، جامعةالقرآن الکریم زرینشهر با 20 نفر کادر مربی مشغول آموزش 420 کودک 4 تا 11 سال بود که آموزشهایی همچون حفظ، روخوانی و حفظ موضوعی به روش اشارهای در این موسسه قرآنی به کودکان داده میشود.
تاریخ خبر:28تیر94
منبع: فارس
N920/U0/S3,/C4/T1