«آموزش» و «استانداردسازی فعالیتها»دو رکن اصلی در فعالیت کتابخانههای مساجد

هاشمی گفت: ما دو رکن اصلی را در فعالیتهای کتابخانههای مساجد پیگیری میکنیم که شامل آموزش و استانداردسازی فعالیتها است.
به گزارش پایگاه خبری مسجد نیوز ، «ابوالفضل هاشمی» دبیر شورای توسعه و ترویج کتاب و کتابخوانی در مساجد گفت: نخستین جلسه شورای توسعه فرهنگ کتاب وکتابخوانی در مساجد کشور به همت کانونهای فرهنگی هنری مساجد برگزار شد.
وی در رابطه با اعضای این شورا گفت: آقایان نیکنام حسینی پور (مدیر عامل موسسه خانه کتاب)، مهرزاد دانش (مدیرکل چاپ و نشر وزارت ارشاد)، محمد اللهیاری (مدیرکل دفتر آموزش و توسعه فعالیتهای فرهنگی هنری)، عباسگیلوری (عضو هیئت علمی سازمان تحقیقات کشاورزی)، فریبرز خسروی (معاونکتابخانه ملی)، سعید غفاری (عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور) خانم بابالحوائجی (عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد تحقیقات) و دبیر و معاونان ستاد عالی کانونهای مساجد اعضای این شورا هستند.
هاشمی در رابطه با اهداف مد نظر این شورا تصریح کرد: بهرهگیری از ظرفیتهای موجود در سازمانهای همسو، و استفاه از ظرفیت اساتید این حوزه برای سامان بخشی و ارتقاء کتابخانههای مساجد از جمله اهداف تشکیل این شورا است. امروز نزدیک به یکصد هزار مکان مقدس در کشور وجود دارد که قابلیت فرهنگی شدن دارند و در کنار آنها ٢٤ هزار کانون فرهنگی هنری مساجد و ١٤هزارکتابخانه مسجدی هم داریم که میتوان از توانمندی اساتید در بهبود مناسبات این اماکن با یکدیگر بهره گرفت.
توسعه و ترویج فرهنگ مطالعه، جذب جوانان و نوجوانان به مساجد (که از اهداف بلند مدت ستاد بوده و در این طرح نیز از اصول اولیه است) و همچنین توسعه فعالیتهای کتابخانهای ازدیگر اهداف این شورا است که هاشمی به آنها اشاره کرد.
دبیر شورای توسعه و ترویج کتاب و کتابخوانی در مساجد ادامه داد: ما پس از این، دو رکن اصلی را در فعالیتهای کتابخانهای پیگیری میکنیم که شامل «آموزش» و «استانداردسازی فعالیتها» است. در این راستا استفاده از امکانات سایر سازمانها، ظرفیتها و تجربیات دانشی متخصصان، یک ضرورت است. و دلیل این ضرورت هم آن است که ما باید بتوانیم اعضای کتابخانه های مساجد را درگروههای موضوعی تخصصی تقسیمبندی کنیم. همچنین برنامههای مغفول مانده را شناسایی کرده و به نوعی مسجد را به جایگاه واقعی خود در جامعه برسانیم.
هاشمی با اشاره به طرح آموزش کتابداران کتابخانههای مساجد به عنوان اولین رویکرد این شورا تصریح کرد: کتابداران ما نیازمند آموزشهای مستمر و تخصصی هستند و طبق برنامهریزیهای انجام شده تلاش میکنیم از دانش آکادمیک روز در این زمینه استفاده شود.
وی ادامه داد: ما در سه سال آینده درگیر طرح آموزش کتابداران خواهیم بود. در این طرح ٢٠٥ کتابخانه که در رده بندی ستاد، جزء کتابخانههای درجه اول قرار گرفتهاند، مشخص شده و از هر کتابخانه دو نفر کتابدار انتخاب میشوند تا آموزشهای تخصصی لازم را ببینند. این آموزشها در سه مقطع مقدماتی، متوسط و پیشرفته پیشبینی شده است.
دبیر شورای توسعه و ترویج کتاب و کتابخوانی در مساجد تصریح کرد: این مراحل آموزشی طی٣ سال از طرف ستاد و شورای توسعه و ترویج کتاب و کتابخوانی پیگیری میشود تا افراد آموزش دیده، بتوانند در آینده کارهای عملی کتابخانه ها را اداره کنند.
هاشمی خاطرنشان کرد: این طرح تنها کتابخانهها را شامل نمی شود و کل حوزه مطالعاتی مساجد را در دستور کارداریم که به مرور زمان پیش میرویم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: امروز سرانهی مطالعه در سطح بسیار پایینی است و ظرفیت مساجد میتواند این سرانه را افزایش دهد. چشمانداز ما این است که بتوانیم در رابطه با سرانه مطالعه جزء ١٠کشور اول در سطح آسیا قرار بگبریم. چرا که ظرفیتها و فضاهای خوبی هم در جامعه داریم.
هاشمی خاطرنشان کرد: آموزش کتابداران یک طرح ٣ ساله است که در سه مقطع مقدماتی (در سال ٩٨)، متوسط(سال ٩٩) و پیشرفته (در سال ١٤٠٠) اجرایی می شود. در حال حاضر٤١٠ نفر از کتابداران کتابخانههای مساجد کشور برای حضور در دورههای آموزشی پیش بینی شده است اما به احتمال زیاد در آینده این تعداد افزایش می یابد.
وی در رابطه با شاخصهایی که برای انتخاب کتابداران مدنظر است گفت: ما میدانیم که معیارها باید نزدیک به واقعیت باشد به عنوان مثال یکی از شاخصها سطح سواد و سطح سنی افراد و نوع فعالیت آنها درکتابخانهها و مواردی از این قبیل است. البته انتخاب افراد، به استانها واگذار میشود. در هر استان کتابخانههای درجه اول ما مشخص هستند و خود استان دو نفر از کتابداران را برای دوره آموزش تخصصی انتخاب و معرفی میکنند. آموزشها نیز منطقهای است و شهرهای محل برگزاری دورهها بر اساس تعداد کتابداران و کتابخانههایی که در آن مناطق وجود دارد مشخص می شود.
منبع: شبستان
N8277/U13/S1,2,6,/C40/T2