نگاهي به چهار دهه فعاليت مساجد پس از انقلاب
مساجد پايگاه مهم ديني و اجتماعي محلات
مساجد در طي چهار دوره پس از انقلاب مهمترين پايگاه ديني و اجتماعي محلات بوده اند.
پایگاه خبری مسجد نیوز:
مساجد از صدر اسلام داراي جايگاه مهم و با كاركردهاي متفاوتي بوده اند و نقش اين مراكز ديني در پيشبرد اهداف اسلام و تامين نيازهاي جامعه غيرقابل انكار بوده و همواره مهمترين رخدادها در مساجد صورت گرفته است.
با پيروزي انقلاب اسلامي ايران كارمرد مساجد در كشورمان رونق يافت و با گذشت زمان كاركردهاي اين پايگاه ديني، فرهنگي و اجتماعي تقويت شد و همواره مسئولان و مردم به دنبال تقويت بيش از بيش كاركردها مساجد بوده اند و با راه اندازي مراكز فرهنگي و اجتماعي و ارتقاي عملكرد روحانيون مساجد نقش آفريني بيشتري داشته اند.
مساجد در طي چهار دوره پس از انقلاب مهمترين پايگاه ديني و اجتماعي محلات بوده اند و بايد همه مردم و مسئولان در رده هاي مختلف براي تقويت كاركردهاي اين مراكز تلاش كنند و اين مسئوليت بزرگ را بر دوش ديگران نسپارند.
نقش مساجد در دوران دفاع مقدس
مساجد در پيروزي انقلاب اسلامي نقش موثري داشته و فعالان انقلاب و جريان سازان آن دوران همواره به نقش مساجد اشاره كرده اند و پس از پيروزي انقلاب اسلامي در دوران جنگ و هشت سال دفاع مقدس هم مساجد نقش موثري در پشتيباني جبهه هاي جنگ به عنوان سنگر جمع آوري كمك ها، آموزش نظامي و اعزام به جبهه ها داشته اند.
مساجد در هشت سال دفاع مقدس محور اطلاع رساني و جمع آوري كمك هاي مردمي بوده اند و عملكرد جايگاه مساجد در آن دوران غيرقابل انكار است و همواره در خاطره گويي هاي دفاع مقدس و پيروزي انقلاب اسلامي راويان به آن اشاره كرده اند.
مسجد پايگاه ديانت و سياست
مساجد به عنوان خانه خدا در روي زمين مورد توجه قرار گرفته اند و مهمترين رسالت مسجد انجام فعاليت هاي ديني و مذهبي است كه اقامه نماز، دعاخواني، قرائت قرآن، بيان احكام، تفسير قرآن، بيان دستورات ديني و عرضه محتواي ديني در همين راستا انجام مي شود.
در انقلاب اسلامي بر اين باوريم كه سياست و ديانت از همديگر جدا نيستند به همين سبب مساجد علاوه بر انجام فعاليت هاي ديني محور فعاليت هاي سياسي و آگاهي بخشي نسبت به مسائل سياسي كشور بوده اند و هيچ گاه اين مراكز ديني تنها مركز موضوعات ديني نبوده اند و مطالب و موضوعات سياسي نيز مورد تبيين و تشريح قرار گرفته است.
مساجد مركز تعاملات اجتماعي و فرهنگي هر محله
يكي از كاركردهاي مهم مساجد توجه به مسائل اجتماعي و رصد وضعيت فرهنگي و اجتماعي هر محله براي ارائه راهكار و برنامه مي باشد كه هيئت امنا مساجد، تشكل هاي فرهنگي و روحانيون به اين موضوع پرداخته اند.
حجت الاسلام محمدرضا صالحيان، مسئول رسيدگي به امور مساجد استان اصفهان با اشاره به كاركرد مساجد در استان اصفهان گفت: مساجد در استان اصفهان كاركردهاي خوبي در راستاي كاركرد مساجد از صدر اسلام داشته اند كه تشكيل گروه هاي فرهنگي و اجتماعي در قالب و موضوعات مختلف از جمله فعاليت ها در راستاي احيا كاركردهاي مساجد صورت گرفته است.
وي افزود: در برخي از مساجد استان اصفهان خدمات عام المنفعه، تامين جهيزيه، كمك به نيازمندان، ارائه خدمات آموزشي و فرهنگي، فعاليت هاي مشاوره اي و مواردي از اين قبيل به صورت گسترده و يا موردي انجام مي شود.
حجت الاسلام صالحيان ادامه داد: اين دسته از فعاليت ها با محوريت و تلاش روحانيون، هيئت امنا و جوانان مسجدي انجام مي شود و ارائه چنين خدمات منجر به رونق فعاليت ها و احيا كاركردهاي مساجد شده است.
راه اندازي مراكز خيريه در مساجد
حميدرضا شيران، مديركل كميته امداد امام خميني(ره) استان اصفهان با اشاره به برون سپاري برخي از فعاليت هاي اين نهاد گفت: برخي از فعاليت هاي كميته امداد به بخش خصوصي در قالب مراكز نيكوكاري سپرده شده است.
وي افزود: بخشي از مراكز نيكوكاري با همكاري معتمدين در مساجد راه اندازي شده كه جمع آوري و توزيع كمك هاي مردمي توسط اين خيريه ها و با مشاركت معتمدين و متوليان مساجد انجام مي شود.
مساجد مامن جوانان و نوجوانان
مساجد علاوه بر اينكه محل خدمات عام المنفعه، ديني و اجتماعي است مامني براي جوانان و نوجوانان شده تا اينكه اوقات فراغت خود را در اين مكان ديني سپري كنند و زمينه سازي تقويت ارزش هاي ديني را براي خود فراهم سازند.
وجود هزار و 800 كانون فرهنگي و هنري، پايگاه هاي بسيج و تشكل هاي ديني در مساجد زمينه ساز حضور جوانان و نوجوانان شده اند و اين مراكز ديني را براي حضور اين قشر زيبا كرده و مشاركت اجتماعي را افزايش داده اند.
برگزاري مراسم هاي مذهبي، ديني، فرهنگي، ورزشي و اجتماعي دردرون مسجد و يا بيرون از مسجد با محوريت تشكل هاي فرهنگي مساجد با پيروزي انقلاب اسلامي و تقويت فعاليت هاي مساجد روزبه روز در حال افزايش است و علي رغم توطئه هاي دشمنان اما سنگر مساجد با حضور جوانان و نوجونان همراه است.
مساجد محور آگاهي بخشي و دانش افزايي عمومي
دين اسلام همواره بر كسب علم و دانش تاكيد داشته و توصيه شده كه نمازگزاران پس از خروج از مسجد مطالب جديدي را هم فراگيرند كه اين موضوع با راه اندازي كتابخانه هاي مساجد، بيان احكام و تفسير قرآن توسط روحانيون و حضور كارشناسان در عرصه هاي مختلف فرهنگي، اقتصادي، سياسي و اجتماعي در مساجد اين مراكز ديني محور آگاهي بخشي و دانش افزايي عمومي شده اند.
برگزاري جلسات پرسش و پاسخ مسئولان در مقاطع مختلف زماني در مساجد برگزار مي شود و مسئولان با حضور در بين مردم ضمن پاسخگويي به سوالات مردم آموزش هاي لازم را هم ارائه مي دهند.
راه احيا كاركردهاي مساجد ادامه دارد....
با گذشت چهار دهه از پيروزي انقلاب اسلامي دستاوردهاي زيادي به انقلاب اسلامي رسيده اما در برخي از موضوعات و عرصه ها نيازمند فعاليت بيشتري براي رسيدن به نقطه هدف هستيم كه احيا بيش از بيش كاركردهاي مساجد و تبديل آن ها به مسجد طراز اسلامي نيازمند مشاركت بيشتر مردم به ويژه قشر جوان و نوجوان است.
منبع: شبستان
N7567/U5/S1,2,3,/C4/T1