گیم نت، تهدیدی برای مسجد
گیم نت یک سوغات تهاجمی، از جنس شبیخون فرهنگی است که امروزه بیشتر از هر چیز دیگر جای خود را در بین کودکان و نوجوانان باز کرده است.
بسم الله الرحمن الرحیم
گیم نت چند سالی است که به واژگان ادبیاتی کشور ما وارد شده است. مکانی عمومی انباشته از ابزارهای رایانهای که کودکان و یا حتّی بزرگسالان را برای انجام بازیهای مجازی دور هم جمع میکند.
گیم نت یک سوغات تهاجمی، از جنس شبیخون فرهنگی است که امروزه بیشتر از هر چیز دیگر جای خود را در بین کودکان و نوجوانان باز کرده است؛ به طوری که پاتوق بسیاری از کودکان، به طور مداوم در این فضاها است.
مکانی که برد و باخت و خوشگذرانی و قهرمان بازی در آن حرف اول را میزند. با نگاهی واقع بینانه به گیمنتها در فضای تهاجم فرهنگی، شاهدیم که فضاهایی همچون گیمنت و... ابزاری تعریف شده با کارکردی مشخص است که موجبات گسست عاطفی بین کودک و خانواده را رقم خواهد زد. اینگونه است که کودک و نوجوان جامعه ما را از خانواده و مکانهای تعلیمی- تربیتی همچون مساجد، جدا کردهاند. به طوریکه افراد را آرام آرام به سوی سردرگمی و بیهدفی سوق خواهد داد. بی شک خانواده و در کنار خانواده، نهادها و کانونهای فرهنگی موجود در مساجد، بهترین و بارزترین مکان برای تربیت کودکان و نوجوانان هستند. بنابراین کودکان تنها در سایهی محبّت و تدبیراندیشی خانوادهها و نیز فضای معنوی مساجد میتوانند به رشد و تعالی دست یافته و هویت حقیقی شخصیت آنها شکل گیرد .
تربیت گیمنتی یا مسجدی!
در این آشفته بازار تربیتی که هر نهاد و مکانی داعیهدار تربیت کودک است، باید کودک را به کدام سمت کشانید؟ کودک باید در چه فضایی قرار بگیرد؟
ساعتها حضور بدون زمانبندی و برنامهریزی کودکان در گیمنتها برای انجام بازیهای رایانه آسیبهای جبران ناپذیری برای کودکان در پی خواهد داشت؛ آنچنانکه آینده این نسل از حیث سلامت روانی و جسمانی در معرض تهدید و خطرات بسیاری است.
آسیبهای جسمانی فراوانی از جمله بروز فشارهای عصبی، سردرد، چشم درد، چاقی، کمر درد، دردهای مفصلی انگشتان و مچ دست، کم خوابی و بیخوابی، اختلال در اشتها و خارج شدن ستون فقرات از حالت طبیعی و بسیاری موارد مشابه را میتواند به همراه داشته باشد. اما مهمترین و بدترین آسیب این بازیها از بین بردن روح معصومانه کودکان است. در کنار این آفتها و آسیبهای اخلاقی، از بین بردن رابطه فکری، عاطفی فرزندان و والدین از دیگر آسیبهای بازیهای رایانهای است که کودکان را همواره در معرض تهدید قرار میدهد. همچنین برخی از کارشناسان معتقدند تماس بیش از حد با بازیهای رایانهای موجب اعتیاد کودکان به اینگونه بازیها میشود.
سرگرم شدن به فضای ناسالم گیمنتها و کم توجّهی به حضور کودکان در مساجد، با وجود آسیبهای ذکر شده، همگان را به این مهم وامیدارد که در پی چارهای باشیم. بنابراین بر ما است تا کودکان را به سمت مسجد سوق دهیم، تا اینکه ایشان از فشار این آسیبها در امان بمانند.
اگر نیم نگاهی به کارکردها و عملکرد مساجد در طول تاریخ بیاندازیم، این گفته تأیید خواهد شد که مساجد صرفاً برای ادای فرائض دینی نبوده، بلکه علاوه بر پایگاه تجمع طبقات گوناگون اجتماع برای ادای وظایف شرعی و دینی، همواره پایگاهی برای استفادههای علمی، فرهنگی،آموزشی برای همه اقشار به ویژه جوانان و نوجوانان و کودکان بوده است. همانگونه که مساجد همواره محلّ تصمیمگیریهای سیاسی و شروع بسیاری از حرکتهای اسلامی و نهضتها بوده است، در مقابل، هرگاه ارتباط انسان با دین و مساجد ضعیف یا قطع شده، ضعف، ناتوانی، شکست را برای ملّتها در پی داشته است.
مسجد یا گیم نت ...
بسیاری از گیم نتها به پاتوقی برای پسران کم سنّ و سال تبدیل شده است؛ به طوری که برای رفتن به این اماکن، لحظه شماری میکنند و تمام همّ و غم آنها، انجام بازیهای رایانهای و برنده شدن در آنها است. به خصوص پس از پایان تعطیلات تابستان، بسیاری از آنها مشتاقانه در انتظار بازگشت از مدرسه و رفتن به گیم نتها هستند. تربیت کودکان قبل از وجود گیمنت در مدرسه و مسجد میگذشت، به طوری که تمام تلاش مادران و پدران بر این امر بود که فرزندشان در محیطی کاملاً معنوی و علمی رشد یافته و از هر گونه محیط مخرّبی، که سبب از بین بردن روح معصومانه فرزندشان میشود دور باشند. براین اساس همواره برآن بودند تا فرزندان خود را به مسجد محلّه برده، تا در آنجا علاوه بر آشنایی با فرایض دینی، از حیث تربیت اجتماعی و اسلامی هم به رشد شخصیتی خود برسند.
اولین اثر سوء گیم نت در خلاء مسجد، وقوع حالتهای عصبی و نشست و برخاست با افرادی است که تربیت درستی ندارند و این سبب مشکلاتی برای خانواده خواهد شد. در حالی که اگر کودک در مسجد رشد یافته باشد و از برنامههای تربیتی مسجد استفاده برده باشد، روح متعالی و پاک خود را در همه حال حفظ خواهد کرد. اما امروزه متأسفانه با کودکانی مواجهه میشویم که روح معصومانه خود را به بهانه جسور شدن و قهرمان بودن در گیمنتها، تحت تسلّط خشونت و عصیانگری درآوردهاند.
این روحیات کودکان و نوجوانان تا حدودی برخلاف منش و رفتار هم سنّ و سالان خود در چند دهه قبل است. در گذشته بیشتر خانوادهها تلاش میکردند فرزندان خود را با مکانهای مذهبی و به ویژه با مسجد آشنا کنند، تا فرزندان علاوه بر یادگیری مهارتهای آموزشی، از معرفت دینی هم بهرهمند شوند. بنابراین ایشان در کنار حضور و تعلیم و تربیت در مدارس، قسمتی از ساعات روز را در مساجد میگذراندند. اینگونه مسجد، هم مدرسه بود، هم محلّی برای رشد معنوی و یادگیری معرفتی دین. کودک دیروزی با معرفت در مدرسه و فراگیری امور دینی و فرایض دینی در مسجد تربیت مییافت.
ابعاد تربیتى مسجد به گونهاى با ابعاد عبادى آن، پیوند و ارتباط عمیقی دارد؛ زیرا عبادت و فراگیری فرایض دینی، پرورش دهنده روح و روان آدمى بوده و پاسخ به آن در واقع، پاسخ به یک نیاز طبیعى و مهم انسان است. شکلگیری شخصیتی متعادل در صورتی محقّق خواهد شد که به نیازهاى جسمانى و روانى خود به طور منطقى پاسخ بگوییم و این تنها در سایه رشد و تربیت صحیح امکانپذیر خواهد بود.
بنابراین کودک میتواند با حضور در مسجد، به جای سرگرمی با گیمنتها، با معنویات و اخلاق عملی از نزدیک آشنا شده و موجبات برقراری ارتباط قلبی محکم و پایداری را با خداوند متعال برقرار سازد.
سرخوردگی در گیم نت
اگر نوجوانی چندین بار در یک بازی رایانهای شکست بخورد، دچار سرخوردگی میشود و اعتماد به نفس او از بین خواهد رفت، علاوه بر این، بدترین هدیهای که کودک در گیمنت خواهد گرفت، قماربازی است! کودک در گیمنت قمار بازی کردن را یاد میگیرد، برد و باخت برای او مسأله مهمی قلمداد میشود. کودک در این راه برای برد، باید چیزی را گرفته و برای باخت چیزی را از دست بدهد و این اولین مرحله برای یاد گرفتن حرامی است که با این نوع تربیت آن را فرا میگیرد. حال میتوان این مسأله را با کودکی که در فضایی کاملاً معنوی و در مسجد رشد مییابد، مقایسه کنیم. اولین هدیهای که او دریافت میکند، عزّت نفس است. مهمترین حکمی هم که فرا میگیرد، حلال و حرام بودن است.
در کنار این مسایل، آفتهای دیگری هم هست که گریبان کودکان جامعه را میگیرد، این واقعیت که برخی بازیهای گیمنت رفتارهای نادرست اخلاقی را رواج میدهند، غیر قابل انکار است، در بررسیهای صورت گرفته یک مرکز تحقیقات بازیهای رایانهای، مشخص شده که نزدیک به ۸۰ درصد بازیهای رایانه ای خشونت و تشویق به کشتن پلیس و انسانهای درستکار را ارزشی مهم و والا به حساب میآورند!!
از طرف دیگر کسی که از ١٢ ساعت روز، به طور مثال ١١ ساعت را در گیم نت میگذراند، نمیتواند از مغز و قوای تفکّر خود به خوبی استفاده کند؛ چرا که تمام روز را در محیطی بسته قرار دارد و کسی هم نیست که او را از این فضا بیرون بیاورد.
رفاقت در مسجد، رقابت در گیمنت
تربیت نسل امروز به ویژه کودکان، شاخصهای است برای جامعهسازی آینده. زیرا در آینده نه چندان دور همین نسل تشکیلدهنده جامعه خواهند بود. بیشک نوع تربیت این نسل و نوع شخصیت این افراد در چگونگی جامعه آینده نقش تعیین کنندهای خواهد داشت. اهمیت تربیت نسل کودک و نوجوان در اندیشهی مقام معظم رهبری هم ما به این امر واقف میسازد که نباید در مورد تربیت کودکان و نوجوانان بیتوجّه باشیم.
" ما میخواهیم از این نسلی که امروز مثل مادّهی خامی و مثل ذخیرهای در اختیار یکایک ماست، چه ساخته شود؟ آیندهای را که آنها خواهند ساخت و پرداخت و پیش برد، چگونه تصویر کردهایم؟ اگر حقیقتاً به آرمانهای اسلامی و ملّی و عظمت ایران و ایرانی و جبران راهی که دستهای استبداد سیاه در این صدوپنجاه سال، دویست سال اخیر ما را در آن کشانده است، فکر میکنیم؛ اگر اینها برایمان مهم است و به آینده به معنای حقیقی کلمه اهمیت میدهیم، پس بایستی به تربیت کودک و نوجوان خیلی بپردازیم، دربارهی آن خیلی فکر کنیم و اهمیت آن را خیلی بشناسیم؛ که احساس میکنم برای برخی از مسؤولان امور فرهنگی و دستاندرکاران مسأله به این شکل مطرح نیست! " (مقام معظم رهبری)
کودکان و نوجوانان وقتی در چنین محیطی مجازی قرار میگیرند، اولین چیزی که یاد میگیرند این است که اینجا، همه دشمن تو هستند و تو برای بالا رفتن و رسیدن به جایگاه برتر، باید همه را از بین ببری؛ در غیر این صورت یک شکست خورده هستی. بنابراین کودک چارهای جز این ندارد که برای بالا رفتن دیگران را از سر راه بردارد. بنابر این نگرش، دیگر هم نوعانش برای او تنها یک مانع به شمار میآیند.
به نوعی برخی بازیهای رایانهای در فضای گیمنت، با دارا بودن صحنههای خشونت، حمله و کشتار سبب ضربه به ارزشها و فضایل اخلاقی خوب فرد، از جمله ایثار و همدلی و.... خواهد شد. اما کودکی که در فضای مسجد قرار میگیرد، اولین چیزی که یاد میگیرد این است که در اینجا همه رفیق تو هستند و میتوان رفیق و دوستان جدیدی پیدا کنی. محبّت به هم جنس خود، ایثار و کمک از اولین مواردی است که کودک در مسجد یاد میگیرد. از همه مهمتر احترام به یکدیگر، سرلوحه و شعار یک کودک مسجدی است.
برخلاف گیمنت که کاملاً در فضای رقابت و دشمنی و از بین بردن است، مسجد فضایی برای رفاقت و کمک به یکدیگر و باهم رفتن و با هم رسیدن در کنار هم است. حسّ انتقام و دشمنی به هیچ عنوان در فضای مسجد وجود ندارد و کودک با لطافتهای بچّهگانه خود، راه بزرگ شدن با روحیه اجتماعی را یاد میگیرد. در این بازیها عموماً خشونتهای زیاد، دلهره، وحشت، ترس، اضطراب، استرس، بی بند و باری و ... به وجود میآید. درگیری فیزیکی، پایین آمدن آستانه تحمّل، بیاعتنایی و گوش نکردن به حرف والدین، گفتار و رفتار ناپسند، از عواقب دیگر ارائه بازیهای غیر مجاز در گیم نتهاست. در این باره نباید کارکرد مسجد را در پرورش نیرو با تکیه بر ارزشهای اخلاقی نادیده گرفت، نیروهایی که جامعه به آنها نیاز دارد و میتواند به آنها در ادامه حیات خویش اعتماد کند.
بنابراین مسجد بار هدایت فکرى و تربیتى نیروهاى جامعه را بر دوش دارد. چه بسا در سایه رفت و آمد کودکان به مسجد، خلق و خوى و آداب و رفتار آنها به طریق صحیح و براساس اسلام ناب تربیت یابند. چنانکه در کلام بزرگان آمده است:
« مسجد پایگاه جوان مردانى است که در برابر تعرّض به مقدسات دینى برمىآشوبند و عرصه را بر متجاوزان به حریم دین تنگ مىکنند. مسجد جایگاه گرد آمدن فرزندان مکتب است، آنان که با یک دست قرآن و با دستى دیگر سلاح برگرفتهاند. این حضور نشان قدرت و عزّت اسلام و مسلمانان است و سبب مىشود تا خیره سران نتوانند به حریم دین تجاوز کنند (وسائل الشیعه، ج ٥، ص ٣٧٢).
حضرت امام(ره) براساس همین شناخت، بارها بر اهمیت اجتماع و حضور فعّال در مساجد تأکید داشته و آن را موجب تقویت اسلام و نظام میدانستند.
«مساجد باید مجتمع بشود از جوانها، اگر ما بفهمیم که این اجتماعات چه فوائدی دارد و اگر بفهمیم که اجتماعاتی که اسلام برای ما دستور داده و فراهم کرده است، چه مسائل سیاسی را حل میکند، چه گرفتاریها را حل میکند، این طور بی حال نبودیم که مساجدمان مرکز بشود برای چند پیرزن و پیرمرد.» (صحیفه نور ج ٣١ ص ٥٥١)
منبع: محراب
N74/U0/S1,/C19/T3