روابط اقتصادی با غیر مسلمانان؛
روابط اقتصادي با غير مسلمانان؛ آيا پيامبر (ص) با يهود و نصارا تجارت مي کردند؟

خبرگزاري مسجدنیوز- روابط اقتصادي با کافران حربي (کساني که با مسلمانان به ظاهر يا در باطن دشمني دارند) به جهت سلب احترام از اموال آنان، ممنوع است و اين قاعده هيچ استثنا ندارد.
به گزارش مسجد نيوز، بر آشنايان به اسلام پوشيده نيست كه اين مكتب در نگرش عميق و همه جانبه خود، دين را تنها يك برنامه شخصى و فردى انسانها نمى داند و تنها در مسجد و محراب و نماز و نيايش و ركوع و روزه و تهجّد و ديگر دستورالعملهاى عبادى و اخلاقى خلاصه نمى كند. بلكه گذشته از اينها حضور فعال وهمه جانبه دين را در همه ميدانهاى معامله و تجارت، كارخانه و صنعت، مدرسه و هنر، جنگ و صلح، اقتصاد و برنامه ريزى، دستگاههاى حكومتى و سياستهاى حاكم بر روابط داخلى وخارجى، روابط دولت وملّت با يكديگر، روابط مسلمانان با ديگر ملتهاى جهان و... ضرورى و لازم مى داند.
** رابطه اقتصادي با کافران حربي جايز نيست
ابتدا بايد بدانيم قاعده اولي در روابط بازرگاني مسلمان با کافر، جواز است يا ممنوعيت؟ بحث بعدي اين است که آيا بين کفار تفاوتي وجود دارد يا نه؟
قطعا بين کفار تفاوت وجود دارد. کافران به حربي و غيرحربي تقسيم مي شوند.
روابط اقتصادي با کافران حربي (کساني که با مسلمانان به ظاهر يا در باطن دشمني دارند) به جهت سلب احترام از اموال آنان، ممنوع است و اين قاعده هيچ استثنا ندارد.
اما درباره کافران غير حربي، اصل اولي جايز بودن روابط بازرگاني با آنان است و البته استثنائاتي هم دارد. دليل ممنوع بودن روابط اقتصادي با کافران حربي، روايات فراواني است.
** نمونه هايي از سيره اهل بيت
معامله نسيه پيامبر با يهوديان
ابنقيم ميگويد: در تاريخ ثبت است که پيامبر از مردي يهودي، کالايي را به صورت نسيه خريد که هر زمان، توان مالي يافت، دَيْن خود را ادا کند. همين گونه در تاريخ ثبت شده است که رسول خدا از مردي يهودي، 30 مَنْ جو خريد و سپر خويش را گرو گذاشت. همچنين مورخان نوشتهاند: پيامبر (ص) با يهوديان مزارعه و مساقات داشت.
روايتي در منابع حديثي شيعه و اهل سنت آمده که مشارکت مسلمان با کافر را در داد و ستدها نکوهش کرده است: نهي رسول الله عن مشارکة اليهودي والنصراني، الا ان يکون الشراء والبيع بيد المسلم.
پيامبر از مشارکت با يهوديان و نصارا منع کرد، مگر آنکه داد و ستد را مسلمان اجرا کند.
و نيز از امير مؤمنان (ع) روايت شده است: آن بزرگوار، کراهت داشت مشارکت با يهوديان ونصارا و مجوسيان را، مگر آنکه هنگام داد و ستد، مسلمان حاضر باشد. فقهاي عامه و عالمان شيعي اين روايتها را بر کراهت حمل کردهاند و مشارکت را حرام نميدانند، دليل آن را رعايت نکردن حلال و حرام و داد و ستدهاي ربوي کافر گفته اند.
منبع: جام نیوز
N4495/U9/S6,/C0/T1