دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور اعلام کرد؛
تلاش برای راهاندازی مجدد کانونهای فرهنگی هنری تعطیلشده/ توجه جدی به توسعه کانونهای روستایی

حجتالاسلام والمسلمین دکتر ارزانی گفت: هرکجا که بستر و زمینه راهاندازی کانونهای تعطیلشده وجود داشته باشد، ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور با آغوش باز، آماده حمایت و راهاندازی مجدد آنان است.
پیرو مأموریتی که شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۱۲ اسفندماه ۱۳۷۱ طبق مصوبه ۳۰۲ به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه ارایه طرحهایی برای مقابله با تهاجم فرهنگی محول کرد، مقرر شد از باب احیای نقش واقعی فرهنگی ـ تبلیغی مساجد و استفاده بهینه از امکانات و تأسیسات دستگاههای دولتی، این وزارتخانه، هیاتی برای هدایت و سازماندهی فعالیتهای فرهنگی و هنری در مساجد ایجاد کند. این هیات پس از شکلگیری و فعالیت به «ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانونهای فرهنگی و هنری مساجد» شهرت یافت.
نخستین کانون فرهنگی هنری مساجد با حضور مرحوم آیتالله مهدوی کنی و علی لاریجانی؛ وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی راهاندازی شد و تعداد کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور که از سال ١٣٧٢ رسما آغاز به کار کردند، امروز از مرز ۲۳ هزار باب گذشته و روزانه محل رجوع صدهاهزار نوجوان و جوان علاقهمند و مستعد است.
ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور با رویکرد راهاندازی کانون های فرهنگی هنری در همه مساجد کشور، برنامهریزیهای خود را انجام داده و به افزایش تأسیس تعداد کانونها در هر سال اهتمام ویژهای دارد. مقام معظم رهبری، نیز ۱۹ مهرماه ۱۳۹۱ در استان خراسان شمالی بر فعالکردن کانونهای فرهنگی هنری مساجد از طریق همکاری با سازمانهای فعال در این خانههای خدا تاکید کردند. این سخنرانی نقطه عطفِ برنامهها و تحولات این کانونها شد.
چندی پیش با حکم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، دکتر عباس صالحی، حجتالاسلام والمسلمین دکتر حبیبرضا ارزانی به عنوان دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی مساجد منصوب شد، در گفتگوی پیش رو با ایشان، درباره بخشی از رویکردها و برنامههای کانون های مسجد در دوره جدید پرسش کرده ایم، این گفتگو در اولین روزهای کاری دکتر ارزانی در دفتر کار ایشان انجام شد، مشروح گفتگو را در زیر می خوانید:
-برنامههای حضرتعالی برای توسعه کیفی کانونهای فرهنگی هنری که مورد تاکید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است، چیست؟
هدف غایی کانون های فرهنگی هنری مساجد بر اساس نقشه راهی که دین مبین اسلام، ائمه معصومین(علیهم السلام) و سپس بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی امام راحل(ره) و جانشین خلف ایشان، مقام معظم رهبری(مدظله العالی) تبیین فرمودند و مورد تاکید دولت تدبیر و امید و به تبع مقام محترم عالی وزارت نیز هست، همانا رسیدن به مسجد طراز اسلامی است. مسجد طراز اسلامی همان مسجدی است که در زمان پیامبر گرامی اسلام (ص) شکل گرفت؛ مسجدی که به صورت توأمان همه امور عبادی، فرهنگی، اجتماعی، قضایی، اقتصادی، سیاسی و به طور کلی به همه امور انسان ساز و خداپسندانه که سعادت دنیوی و اخروی را در بر دارد، توجه داشت که این امر نیز به صورت خود جوش و مردمی بود.
مسجد طراز اسلامی مسجدی است که آحاد مسلمانان در وجوه مختلف، با آن مکان مقدس در ارتباط هستند. قدر مسلم جنبش های آزادیخواهانه ای که در طول تاریخ شکل گرفته، پایگاه اصلی آن مسجد و روحانیت بوده است؛ چنانچه در طول تاریخ اسلام، مساجد، مرکز بسیج نیرو به جبههها و پایگاه تعلیم و تربیت بوده است و در به ثمر نشستن انقلاب اسلامی و پس از آن در طول دفاع مقدس نیز، مساجد در متن و بطن امور بودند. کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور نیز با هدف احیای کارکردهای واقعی فرهنگی- تبلیغی مسجد و به خصوص مقابله با تهاجم فرهنگی، با مصوبه 302 شورای محترم عالی انقلاب فرهنگی تأسیس شد. خوشبختانه از ابتدای شکل گیری کانون های فرهنگی هنری مساجد تاکنون، قریب به ۲۳ هزار کانون فرهنگی-هنری در سطح مساجد کشور راه اندازی شده است و بر اساس مصوبه مجلس محترم شورای اسلامی در برنامه ششم، ستادعالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور مکلف است که در کلیه مساجد کشور، کانون فرهنگی-هنری راه اندازی کند.
قدر مسلم، این مهم باید با در نظر گرفتن توسعه کیفی کانون ها عملی و انجام شود و از این پس نیز با همت و جدیت مضاعف خادمین مسجد، توسعه کیفی کانون ها نصب العین خادمان خانه های الهی قرار گیرد. در این راستا، الکترونیکی کردن ثبت کانون های جدید و خودکفایی کانون ها که مبتنی بر سیاست های کلان اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری(مدظله العالی) نیز هست، و همچنین تلاش در جهت به روز کردن فعالیت کانون ها مبتنی بر نیاز جامعه و جوانان و حضور فعال در عرصه های جدید فناوری، دنیای مجازی و تعامل با اهالی مسجد در اقصی نقاط دنیا و استفاده از تجربیات ایشان، از جمله برنامه هایی است که انشاالله با همت خادمان مسجد و به ویژه اعضای محترم کانون های فرهنگی هنری مساجد و علی الخصوص جوانان مومن و پرشور کانونی به سرانجام خواهد رسید.
-چه طرحی برای راهاندازی مجدد کانونهای تعطیلشده و به دستفراموشی سپردهشده، دارید؟
مساجد همواره به صورت خودجوش و مردمی اداره شده اند؛ قطعا برای رونق کانون های فرهنگی- هنری ای که تعطیل شده اند نیز می بایست از ظرفیت عظیم مردم خداجو و مومن استفاده کرد و ستادعالی کانون های فرهنگی-هنری مساجد کشور هم، در حد وسع و بضاعت خود از این ظرفیت بهره خواهد جست و هرجا که نیاز به حمایت از کانون ها باشد، ستادعالی با تمام توش و توان خود، از هیچ کوششی فروگذار نخواهد بود.
قدر مسلم هرکجا که بستر و زمینه راه اندازی کانون های تعطیل شده وجود داشته باشد، ستاد عالی با آغوش باز، آماده حمایت و راه اندازی مجدد این کانون هاست. از همین تریبون اعلام می کنیم که خادمین مساجد در ستادعالی آماده اند تا در خدمت علاقه مندان کانونی، اقدام به راه اندازی کانون های تعطیل شده کنند. البته بیان این نکته نیز ضروری است که فعالان کانونی و به ویژه مدیران کانون ها، می بایست با شناخت مسائل روز و ابزار جدید، زمینه های جذب حداکثری اعضاء و به ویژه جوانان عزیز را در کانون ها مهیا کنند. خادمین خانه های امن الهی در ستادعالی نیز مشوق این مهم هستند و از آن حمایت می کنند.
-با توجه به تاکید دکتر صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره ویژگی گستردگی و فراگیری کانونها در سطح شهرها و روستاها، که در مراسم تودیع و معارفه دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور مطرح شد، چه اقدامی برای توسعه کمی و کیفی این نهاد مسجدی در سطح روستاها و حتی عشایر دارید؟
بدون توسعه همه جانبه یعنی پیشرفت در ابعاد علمی، فرهنگی و اقتصادی روستا و عشایر، که بالغ بر یک سوم جمعیت کل کشور را در بر می گیرد، توسعه عمومی و زیربنایی کشور ممکن نیست. کمتر کشور توسعه یافتهای پیدا می شود که روستاهای آن توسعه یافته نباشد و بدیهی است، مدیریت و هدایت صحیح مجموعه روستا و عشایر بدون شناخت دقیق وضعیت موجود، تعیین وضعیت مطلوب و تدوین نقشه راه ممکن نیست.
پیشرفت و رشد اقتصادی و فرهنگی ای که تنها در اختیار بخش محدودی از جامعه شهری باشد، مطلوب نظام مقدس جمهوریاسلامی نیست. نظام مقدس جمهوریاسلامی، بهدنبال رشدی است که همه آحاد جامعه، بهخصوص روستاییان و عشایر غیور این مرز و بوم را در بربگیرد که بحمدالله با توجه به گستردگی مساجد در شهرها و روستاهای مختلف کشور، می توان از ظرفیت کانون های فرهنگی هنری مساجد در جهت توسعه کیفی و کمی فرهنگ عمومی مبتنی بر آموزه های اسلامی و حول خانه های امن الهی، بهره جست.
سیاست های کلان اقتصاد مقاومتی هم ناظر بر همین امر است و به تعبیر مقاممعظمرهبری(مدظله العالی)، «اقتصادی است دانشبنیان و متکی بر مردم». در تحقق این امر مهم، نقش متولیان این حوزه، از جمله: مدیران، نخبگان، اصحاب رسانه و هنر ، خیرین و کنشگران فرهنگی-اجتماعی روستا و عشایر، از جمله اعضای کانون های فرهنگی هنری مساجد، بسیار تعیین کننده و تاثیر گذار است که سرلوحه فعالیت های دولت محترم، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ستادعالی هماهنگی و نظارت بر کانون های فرهنگی هنری کشور به عنوان یکی از زیر مجموعه های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قرار گرفته است.
توسعه و پیشرفت روستاها، عزم ملی و مدیریت جهادی و همدلی و همزبانی را می طلبد و امروز بخشی از این رسالت عظیم بر دوش کانون های فرهنگی هنری مساجد است. ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور به عنوان یکی از زیرمجموعه های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، پیش از این توانسته است با همت وزارت متبوع، با راه اندازی بیش از دوازده هزار کانون فرهنگی هنری روستایی در کنار هزاران باب کتابخانه مخزن دار و باز، گامی کوچک در راستای توسعه موزون فرهنگی کشور بردارد. شکی نیست که نیروی انسانی مومن، متعهد، دلسوز و انقلابی روستایی و عشایری، به ویژه جوانان عزیز که مخاطبان اصلی کانون های فرهنگی هنری مساجد هستند، مهمترین ذخایر نظام محسوب می شوند و این توسعه با قوت بیشتری به حول و قوه الهی و حمایت های وزیر محترم ارشاد اسلامی، جناب آقای دکتر صالحی، تداوم خواهد یافت.
با عنایت به مصوبه مجلس محترم شورای اسلامی، در برنامه ششم توسعه میبایست در تمام مساجد شهری و روستاهای بالای هزار نفر جمعیت، کانون فرهنگی هنری راهاندازی شود که بدونشک مساجد روستایی و عشایری در اولویت این کارقرار خواهند گرفت.
منبع: خبرگزاری شبستان
N4332/U12/S1,2,/C8/T2