کارکرد اصلی مساجد فراموش شده است

یک پژوهشگر مطالعات فرهنگی و اجتماعی گفت: جایگاه مسجد و فعالیتهای فرهنگی هنریای که باید در آن انجام شود، تعریف مشخصی ندارد و باید نهاد مسجد را به جایگاه اصلی خود یعنی آموزش تعالیم دینی و فرهنگی برگردانیم.
به گزارش مسجد نیوز, رضا اسماعیلی، پژوهشگر مطالعات فرهنگی و اجتماعی اظهار کرد: فعالیتهای فرهنگی هنری با یکسری مشکلات عام در جامعه مواجهاند که به تبع آن کانونهای فرهنگی هنری مساجد نیز با همان مشکلات درگیرند و البته با مشکلات خاص دیگری نیز دست و پنجه نرم میکنند.
وی افزود: تعدد سازمانها و محیطهای تأثیرگذار در فعالیتهای فرهنگی هنری و تداخل و تعارض آنها با یکدیگر از جمله مشکلات عام فعالیتهای فرهنگی هنری است؛ به این معنا که جهتگیریها، محتواها و روشهای فعالیت فرهنگی در سازمانها هماهنگی و انسجام کلی با یکدیگر ندارد.
اسماعیلی ادامه داد: فعالیتهای هنری تنوع کافی ندارد و کمبود فضا برای این نوع فعالیتها از دیگر مشکلات است؛ به این معنا که فعالیتهای فرهنگی هنری بیشتر جهت فرهنگی داشته و کمتر به فعالیتهای هنری پرداخته میشود.
وی اضافه کرد: مهمترین فاکتور مدیریتی در زمینه فعالیتهای فرهنگی هنری، پایین بودن سطح دانش مدیریت این فعالیتها است. از طرف دیگر، فعالیتهای فرهنگی هنری در قلمروی سیاستگذاریها هنوز دچار ابهام است و تعریف روشنی از آن وجود ندارد.
این استاد دانشگاه بیان کرد: با توجه به اینکه مراجعین با انگیزه عبادت معنوی به مسجد مراجعه میکنند، انجام فعالیت صرف هنری یا فرهنگی خاص به معنای مصطلح در مسجد مدنظر نیست.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین کاستیهای فعالیتهای فرهنگی هنری، روشن نبودن جایگاه مسجد در جامعه و نیز فعالیتهای فرهنگی هنریای است که باید در مسجد انجام شود، گفت: برای مثال اخیرا در رابطه با آیینهای عزاداری محرم نیز کارکرد مسجد تضعیف و این آیینها به سمت کوچه و خیابان سوق داده شده است.
اسماعیلی افزود: نهاد مسجد در جامعه ایران بیشتر یک مرجع عبادتی و محل اقامه نماز و بعضا برگزاری مراسم خاص مذهبی تعریف شده و یکی از مهمترین بایستهها در این زمینه، برگرداندن نهاد مسجد به جایگاه اصلی خود یعنی مرکز فرهنگی و آموزش تعالیم دینی و علمی است.
وی یکی از مهمترین چالشهای فعالیتهای فرهنگی هنری مساجد را هیئت امنای مساجد و نحوه تلقی و نگرش آنها نسبت به فعالیتهای فرهنگی هنری دانست و گفت: فعالیت فرهنگی نیازمند مهارتهای بالایی بوده و نوع برنامهریزی، مدیریت و اجرا در بهبود فعالیتهای فرهنگی هنری بسیار تأثیرگذار است.
این پژوهشگر مطالعات فرهنگی و اجتماعی بیان کرد: در سیاستگذاریهای کلان فرهنگی، کانونهای فرهنگی و هنری مساجد از پیشگامان فعالیتهای فرهنگی با رویکرد فرهنگی و دینی به منظور اشاعه فعالیتهای قرآنی و فرهنگی، تقویت گفتمان فرهنگی اقتصاد مقاومتی و کاهش آسیبهای اجتماعی تعریف شدهاند.
منبع: ایکنا
N4313/U4/S1,6,/C40/T3