ویژگی های یک کانون موفق/ نقاط ضعف و قوت کارهای فرهنگی
نقش کانون های مساجد با توجه به این که در مهمترین سنگر مذهبی جهان یعنی مساجد فعالیت دارند نقشی بسیار مهم و مورد توجه اکثریت جامعه خصوصا خانواده های متدین می باشد که این امر باعث شده جایگاه کانون های مساجد در سطح محله جایگاهی...
خبر گزاری مسجد نیوز: مساجد و فعالیت کانون های مساجد یکی از موضوعات مهمی است که می تواند نوع و اهمیت فعالیت آنها در خنثی سازی توطئه های دشمن و گسترش اقدامات برنامه های فرهنگی مناسب باشد.
دوری جوانان از مسجد و فعالیت های فرهنگی مسجد از خواسته های دشمنان است که در این راستا برنامه ریزی های کلان کرده و همواره با توطئه های فرهنگی که به راه انداخته اند می کوشند تا در این مسیر گام بردارند.
کانون های فرهنگی هنری مساجد به عنوان یک پایگاه فرهنگی و انقلابی در سطح کشور همواره در مسیر خنثی سازی توطئه های دشمنان و همچنین در زمینه گسترش برنامه ها و فعالیت های فرهنگی نقش بسزایی داشته اند به گونه ای که در استان قم نیز این پایگاه ها در تمام مناطق شهری و روستایی در کنار مساجد فعال شده و فعالیت های فرهنگی هنری را ادامه می دهند.
این کانون ها علاوه بر جذب جوانان به مساجد در راستای غنی سازی اوقات فراغت جوانان و همچنین آموزش به آنها در تمامی طول سال فعال بوده که این اقدامات علاوه بر توسعه برنامه های فرهنگی در توانمندسازی جوانان و کادرسازی نیز موثر اند.در خصوص نقط ضعف و قوت یک کانون با یکی از کارشناسان امور فرهنگی به گفتگو نشسته ایم که در پی می آید:
محمدرضا کارگر کارشناس امور فرهنگی در قم، با اشاره به نقاط قوت یک مجموعه فرهنگی به ویژه کانون های فرهنگی هنری مساجد تصریح کرد: یکی از مهمترین نقاط قوت مجموعه داشتن مدیری توانمند است که علاوه بر مدیریت قوی بتواند با سایر مراکز و ارگان های مرتبط ارتباط برقرار کرده و از ظرفیت های آن ها به نفع مجموعه خود استفاده کند.
وی ادامه داد: این موضوع در بعضی کانون ها به وضوح مشاهده می شود که همکاری با بسیج از مهمترین مصداق های آن است.
جایگاه مردمی و مطلوب
وی که یکی از ارزیابان کانون های مساجد قم است با اشاره به جایگاه کانون های مساجد گفت: نقش کانون های مساجد قم با توجه به این که در مهمترین سنگر مذهبی جهان یعنی مساجد فعالیت دارند نقشی بسیار مهم و مورد توجه اکثریت جامعه خصوصا خانواده های متدین می باشد که این امر باعث شده جایگاه کانون های مساجد در سطح محله جایگاهی پر ارزش ومهم تلقی شود.
کارگر داشتن نیروهای جهادی با توانایی های بالا در سطح شهر، وجود دو واحد خواهران وبرادران ، استفاده از مدیران خبره جهت عهده داشتن مسئولیت کانون ها که توسط ائمه جماعات مساجدانتخاب می شوند را از دیگ ویژگی های یک کانون موفق دانست و افزود: قطعا این مدیران در زمان های مناسب می توانند نقش بسزایی در فرهنگ سازی ومقابله با آسیب های اجتماعی وفرهنگی داشته باشند.
توانایی فراخوانی وایجاد شورا جهت برنامه های آموزشی پژوهشی فرهنگی
وی با اشاره به توانایی فراخوانی وایجاد شورا جهت برنامه های آموزشی پژوهشی فرهنگی گفت:همان طور که قبلا گفته شد وجود ظرفیت بسیار مناسب متشکل از مدیران فرهنگی باعث تدوین برنامه های مناسب به فراخور نیاز های اعضای کانون ها شده است.
کارگر ادامه داد: با توجه به ایده ها و نظرات مختلف و بعضا نابی که از سوی برخی مدیران کانون ها ارائه می شود، در زمان های مناسب نسبت به فراخوان و نخبگان وفعالین فرهنگی استان قم اقدام نموده و از نظرات و طرح ها و پیشنهادات آنان جهت برنامه ریزی های مختلف در زمینه های فرهنگی،آموزشی،پژوهشی،فرهنگی و...استفاده می شود.
وجود عناصر مذهبی و اسلامی در محیط کار
وی با اشاره به وجود عناصر مذهبی و اسلامی در محیط کار گفت: به طور حتم استفاده از عناصر مذهبی و متدین در محیط کار بسیار مهم و با ارزش تلقی می شود و این امر برای مجموعه کانون های مساجد که با مسجد و مسجدی ها ار تباط دارد بیش از بقیه مراکز و ساز مان ها باید مورد توجه قرار بگیرد که الحمدلله به خوبی به این نکته توجه شده ومجموعه کادر کانون ها همه از افراد مذهبی و متدین و اکثرا از طلاب حوزه علمیه می باشند.
پویایی مجموعه
این کارشناس امور فرهنگی تصریح کرد: یک مجموعه موفق مجموعه ای است که تحت هیچ شرایطی سکون وایستایی نداشته باشد و به کارخود با وجود مشکلات ادامه دهد.سکون در کار واجرای برنامه های یکنواخت وبدون ابتکار باعث ضعف وآسیب های جبران ناپذیری می شود.
وی ادامه داد: خوشبختانه کانون های مساجد در تفاهم نامه سالیانه که با دبیرخانه کانون های مساجد منعقد می کنند، دارای مرکزی پویا وفعال است که توانسته در راه رسیدن به اهداف والای آن تاثیرمثبت داشته و از ایجاد تمرکز و سکون جلوگیری کند.
توجه به قشر نوجوان و جوان
کارگر در ادامه یادآور شد: مهمترین سرمایه انسانی یک کشور قشر نوجوان وجوان آن کشور است.اگر قشرجوان ونوجوان خوب تربیت شود جامعه ای پویا و مفید خواهیم داشت.کانون های مساجد نقش مهمی در این زمینه داشته ودارد.لذا در کانون های مساجد نیز همه برنامه ها براساس نیاز های فرهنگی و اجتماعی نوجوانان وجوانان طرح ریزی واجرا می شود.
توجه ویژه به اوقات فراغت
وی افزود: مهمترین نیاز نوجوانان وجوانان غنی سازی اوقات فراغت است .یکی از مهمترین فعالیت های کانون های مساجد قم و به نوعی شاخص ترین آن ها در همین موضوع است.طرح ويژه غنی سازی اوقات فراغت نوجوانان و جوانان با عنوان آسمانی ها در تابستان هرسال برگزار شده که مورد استقبال چشم گیر اعضای کانون ها قرار گرفته است.
وی توجه به رعایت مسائل شرعی، بهره مندی از نیروی انسانی کارآمد، پراکندگی مناسب کانون ها در استان، ارتباط با فعالین فرهنگی موثر در استان قم وکشور، برنامه ریزی بومی مبتنی براستعداد ها وپتانسیل های موجود، ولایی بودن عوامل، متعهد و مذهبی بودن عوامل، انجام کارفرهنگی برای مساجد، پشتکار و روحیه جهادی عوامل به خصوص در برنامه های ستادی را از دیگر شاخصه های یک کانون موفق دانست.
وی در ادامه به نقاط ضعفی که می تواند متوجه کانون های مساجد باشد پرداخت و گفت: عدم ارائه محتوای کاربردی به کانون ها یکی از این موارد است.
نداشتن چشم انداز مدون
وی کمبود بودجه جهت حمایت از فعایت های فرهنگی و ورود به دیگر عرصه های مقابله با ناتوی فرهنگی، کبود طرح های جدید و خلاقانه جهت استفاده حداکثری از امکانات موجود، نداشتن بودجه مناسب، نداشتن امکانات سرمایه ای کافی، کم اهمیت بودن کار فعال وخلاق در معادلات حاکم و جاری مجموعه اداری ،وجود برخی بی نظمی ها و بی برنامگی ها در بعضی برنامه های ستادی و عدم وجود نظم و روند اداری میتواند از نقاط ضعف یک مجموعه فرهنگی باشد.
وی در بخش پایانی این گفتگو پیشنهاداتی را ارائه کرد و افزود:استفاده از ظرفیت انسانی کانون ها جهت برنامه ریزی های کلی کانون های استان، استفاده از اساتید و مربیان جهادی جهت تدریس مهارت ها وفنون کاربردی مردم محله و استان می تواند در این زمینه موثر باشد.
کارگر طراحی برنامه های قوی تر و هدفمند جهت موثر نمودن کانون هارا مورد توجه قرار داد و افزود: ارتباط بیشتر مسئول دبیرخانه با مدیران کانون های مساجد، حمایت های مردمی در صورت توجیه افراد، توانایی بالقوه در صورت قرار گرفتن در بین مجموعه های فرهنگی استان، مبدل شدن به یک برند معتبر فرهنگی در کشور، تبدیل به پایگاه تعلیم وتربیت در شبکه گسترده مساجد،ارتباط مستقیم وچهره به چهره با قشرهای مختلف جامعه و تعامل با سایر سازمان ها و استفاده ازامکانات وفرصت های دیگر سازمان هااز دیگر مواردی است که می تواند باعث تقویت کانون های مساجد شود.
منبع: شبستان
N4037/U7/S1,/C19/T3