شناسه خبر: 3843
۲ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۵:۴۸
خبرنگار:
پیدا و پنهان فعالیت های دختران در مساجد
آیا جوانان را از مساجد زده کرده ایم و مکان هایش را به نام خود کرده ایم؟باید افراد مسن برای جذب جوانان از کودکی گام بردارند و با اخلاق تند خود آنها را از خود و مسجد نرنجانند.یکی از عواملی که باعث زده شدن جوان ها از مسجد می شود،جای مشخص و به نام شده هر فرد در مسجد است.خانم های که سابقه بیشتری در حضور به مسجد دارند، برای خود مکان مشخصی دارند و این باعث زده شدن جوانان می شود چون مکانی برای حضور ودر مسجد و خواندن نماز ندارند.
برای انجام هرکار بزرگ فرهنگی ممکن است افراد دخیل در آن امر با مشکلات، موانع و یا آسیب هایی مواجه شوند. مسائل و مشکلاتی که ممکن است بازده و نتیجه زحمت متولیان آن کار فرهنگی را کمرنگ و یا ضایع کند. اما با شناخت این موانع، مشکلات و آسیب ها می توان راه حل برخورد با آن ها را یافت و در طیّ کار، نتایج بهتر و مفیدتری به دست آورد. در مطلب زیر به سه آسیبی که تقریبا همه مسئولین صالحین و کانون های فرهنگی در تمام مساجد با آن مواجه می شوند ، پرداخته شده است.
۱- ماجرای خانم های مسجدی و دختران صالحینی!
تقریبا یکی از کارهای شاقّ مسئولین در هر مسجدی مدیریت روابط میان خانم های نمازگزار مسجد ـ به ویژه نمازگزاران سن بالا ـ با دختران شرکت کننده در جلسات صالحین و برنامه های برگزار شده در مسجد است. این که خانم ها کمی کوتاه بیایند و با روحیه پرجنب و جوش، شاد و شیطنت های معمول دوره نوجوانی دختران جذب شده تا حدودی بسازند و جوانان هم کمی رعایت کنند و حواسشان به بی حوصلگی و کم طاقتی بانوان مسن باشد…
در واقع صبوری مربی و سرگروه ها در مواجهه با شکایت مداوم نمازگزاران از همهمه دختران در دقایق قبل از شروع نماز و یا فاصله بین نماز، خوب صحبت کردن و توجیه کردن بانوان نمازگزار درباره شرایط روحی نوجوانان و ضرورت جذب دختران برای مصون ماندن آنها از آفات اخلاقی و… از راه های ایجاد فضای تفاهم میان دختران نوجوان و جوان با سایر نمازگزاران به ویژه افراد مُسن است.
۲- دوست دختر ـ دوست پسرهای مسجدی!!!
اگر مربی و سرگروه های دوره ها و به سوالات دختران نوجوان درباره روابط دختر و پسر توجه نکند؛ پاسخ مناسب برای آن نداشته باشند و بنیان معرفتی آنها را تقوت نکنند، به احتمال زیاد بعد از مدتی با پدیده نامبارک «دوست دختر ـ دوست پسر مسجدی» مواجه خواهند شد…
واقعیت این است که دختران و پسران ما امروز به دلیل وجود ماهواره، اینترنت، فیلم های نامناسب و موسیقی های حرام زودتر به بلوغ جنسی می رسند و نیاز به داشتن ارتباط با جنس مخالف در میان بخش زیادی از آن ها بسیار بسیار زودتر از شروع دوره جوانی پدیدار می شود.
افراد دارای تجربه می دانند که متاسفانه حتی در میان فرزندان خانواده های مسجدی هم این معضل شیوع دارد و بدتر از آن هم بی توجهی والدین آنها به این معضل است. قطعا در چنین شرایطی مربیان حلقه های صالحین نمی توانند مانند برخی از والدین چشم خود را بر روی واقعیات و معضلات ببندند…
اما برای مصون ماندن نوجوانان و به گناه نیفتادن شان مربی ها چه باید بکنند؟
مقدمه ورود به این مسئله بیان خلقت خداوند در جفت آفریدن همه موجودات است. مرحله بعد بیان شیوه پاسخگویی اسلام به وجود چنین نیازی در وجود دختران نوجوان است. صحبت از ازدواج و ایجاد آمادگی برای پذیرفتن نقش همسری و بعد از آن مادری برای دختران نوجوان و جوان امری ضروری است. گذشتن از منیّت ها و گذشتن از خودخواهی ها برای همسر شدن، اصل اساسی است که یک مربی باید به دختران جوان آموزش دهد. بیان داستان هایی از زندگی مشترک بزرگان دین، علما و شهدای دفاع مقدس برای نوجوانان بسیار درس آموز و شیرین است…
مربی باید توجه داشته باشد که در کنار برگزاری این گونه جلسات برای دختران نوجوان حتما به بیان نظر قرآن درباره دوست دختر و دوست پسر داشتن ـ آیات ۲۵ سوره نساء و ۵ سوره مائده ـ و احکام مربوط به روابط دختر و پسر بپردازند و هشدارهای لازم را درباره عواقب رفتارهای غلط به مخاطبان خود ارائه کند.
اما در مرحله بعد مسئولین باید با برگزاری جلسات حلقه مادرانِ همان دختران نوجوان، ذهن والدین را برای فراهم کردن زمینه ازدواج دختران شان حتی در زمان تحصیلشان آماده کنند. یعنی برای مادرها این مطلب را جا بیاندازند که درس خواندن و متاهل شدن هیچ تضادی با هم ندارد، بلکه هردو بخشی از زندگی فرزندانشان است؛ که با تدبیر و برنامه ریزی می تواند این دو بخش به بهترین شکل به موازات هم پیش برود. برگزاری این جلسات کاری است که به میزان زیادی می تواند فرزندان سرزمینمان را از افتادن به گناه دور کند.
و در نهایت این وظیفه مربیان است که با وجود رعایت همه موارد بالا، تلاش کنند کلاس های دختران با کلاسهای پسران در مسجد به هیچ عنوان تداخل مکانی و زمانی نداشته باشد. تلاشی که قطعا از اختلاط و رویارویی بی مورد دختران و پسران نوجوان جلوگیری می کند…
۳- چشم و هم چشمی و مسابقه بخر بخر!!
به دلیل وجود فضای تبلیغاتی شدید مصرف گرایی در کل جامعه بسیار طبیعی است که دختران از کودک گرفته تا جوان دائما در معرض زیاده خواهی و داشتن کالاها و لباس های زیباتر و به روزتر باشند. وقتی فرزندان ما هر روزه در آگهی های بازرگانی صداوسیما، بیلبوردهای تبلیغاتی خیابان ها، حتی پیامک های تبلیغاتی تلفن های همراهشان به مصرف گرایی تشویق می شوند؛ آیا می توان انتظار داشت که دختران جذب شده به حلقه های صالحین پایگاه های مساجد و حسینیه ها نسبت به وسایل و البسه دوستانشان چشم و هم چشمی نداشته باشند؟!…
حال برای غلبه بر این مشکل مربیان در مرحله اول باید خود از این آفت دور باشند. یعنی با وجود داشتن ظاهر پاکیزه و منظم و رعایت هماهنگی رنگ در پوشیدن مانتو و روسری، به تجمل گرایی نیفتند و در هر جلسه با یک مدل کیف و کفش و مانتو جدید و گرانقیمت به مسجد وارد نشده و خود مروج مسابقه بخر بخر در میان اعضاء حلقه ها نباشند.
اما در مرحله بعد مربیان با بیان احکام پوشش در اسلام، تعریف اسراف، و تقبیح عمل «مترفین»-مرفهین بی درد- زمینه چشم و هم چشمی را در میان دختران جذب شده از بین ببرند. همچنین داشتن جلساتی برای دوری از وابستگی به دنیا براساس خطبه هایی از نهج البلاغه کاری است که می تواند درمانی مطمئن برای تصحیح جهان بینی دختران نوجوان باشد. سپس وقتی بنیان معرفتی دختران درباره خرید اصلاح شد اجرای قوانینی چون نیاوردن تبلت و وسایل لوکس به جلسات حلقه های صالحین و… عملا جریانی برای مبارزه با پدیده چشم و هم چشمی را میان اعضاء صالحین ایجاد می کند
منبع: باحجاب
N3843/U4/S1,2,/C40/T3