ضرورت بهره گیری از ظرفیت مساجد برای حل مشکلات مناطق حاشیه ای شهر قم

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم گفت: استفاده از ظرفیت مساجد برای حل مشکلات مناطق آسیب خیز و سکونتگاه های غیر رسمی قم ضروری است.
به گزارش ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین عباس دانشی روز پنجشنبه در نخستین جلسه کارگروه تخصصی امور فرهنگی، اجتماعی و سلامت قم در دفتر معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری قم با اشاره به وجود بیش از 40 کانون فرهنگی هنری مساجد در قم، اظهار کرد: این مجموعه ها ظرفیت خوبی برای رفع معضلات و آسیب های اجتماعی مناطق محروم و حاشیه ای شهر محسوب می شوند.
وی با تاکید بر اهمیت موضوع شورا یاری ها، تشکیل آنها را در کنار کانون های فرهنگی مساجد ظرفیت خوب دیگری برای پیگیری مسائل اجتماعی در این مناطق ذکر کرد و افزود: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم آمادگی کامل دارد تا شورای اسلامی شهر را در روند تامین اعتبارات، استقرار و تشکیل شورا یاری ها در این مناطق حمایت کند.
وی با اذعان به اینکه در مناطق حاشیه ای و محروم شهر هیچ کدام از دستگاه های فرهنگی نمایندگی ندارد، گفت: از این رو مساجد تنها بنای فرهنگی موجود در این مناطق به شمار می آیند.
دانشی خاطر نشان کرد: فعالیت نهادهای مختلفی فرهنگی از جمله سازمان فرهنگی هنری شهرداری در کنار اداره های کل ارشاد اسلامی و تبلیغات اسلامی بواسطه تشکیل شورایاری ها و وجود کانون های فرهنگی هنری زمینه تعریف یک برنامه بین بخشی و کوتاه مدت برای مقابله با معضلات حاشیه نشینی با محوریت مساجد را فراهم می کند.
مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی استان قم نیز در این جلسه با تاکید بر ضرورت شناسایی دقیق مناطق حاشیه ای شهر گفت: با اکتفا به برگزاری این جلسه ها، نشست ها و گفت و شنودها، مشکلات حاشیه نشینی شهرها حل نمی شود.
حجت الاسلام و المسلمین عباس اسکندری خاطر نشان کرد: برخی از مشکلات جامعه را باید با کار جهادی حل کرد، از این رو اگر هزاران جلسه هم در این خصوص تشکیل شود از دل آن چیزی بیرون نخواهد آمد.
وی در ادامه پیشنهاد داد: دستگاه های متولی باید نقاط هدف خود را مشخص و با آوردن همه توانمندی های خود به میدان با بر عهده گرفتن بخشی از مسئولیت کار، اقدام های لازم را به صورت ضربتی و جهادی انجام دهند.
وی همچنین با تاکید بر اینکه برای رفع آسیب های ناشی از حاشیه نشینی باید به جای معلول ها با علت ها مبارزه کنیم، اذعان داشت: به طور طبیعی اگر یک روستا و یا بخشی از یک شهر از مسائل رفاهی برخوردار نباشد، خالی از سکنه می شود، از این رو مهمترین اقدام برای پیشگیری از حاشیه نشینی، خدمات دهی مطلوب و افزایش امکانات رفاهی در مناطق روستایی به منظور جلوگیری از مهاجرت بی رویه ساکنان آنها به شهرهاست.
اسکندری گفت: به طور حتم هر گونه تلاشی برای رفع مشکلات مناطق حاشیه ای به معنای تشویق ساکنان برای ماندگاری بیشتر است، که این امر در واقع همان مبارزه با معلول ها و غافل شدن از علل اصلی مهاجرت روستاییان به شهرها و ترک نمودن محل کار و زندگی خویش است.
اسکندری با بیان اینکه این کارگروه باید پیگیری امور مرتبط با معضل حاشیه نشینی را به صورت علملیانی با پرهیز از گزارش دهی صرف و محض از عملکرد دستگاه های مختلف انجام دهد، تصریح کرد: هر دستگاهی باید یک نمونه بارز و عینی از فعالیت های خود را در این زمینه ارائه کند.
وی خاطر نشان کرد: به عنوان نمونه اداره کل تبلیغات اسلامی قم با تاسیس مجتمع فرهنگی نور در منطقه نیروگاه قم توانسته بخشی زیادی از آسیب های موجود در این منطقه را به طرز چشمگیری کاهش دهد.
همچنین معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری قم در این جلسه با اشاره به بحث بافت های فرسوده و ناکار آمد و مناطقی که در معرض گسترش این نوع بافت ها قرار دارند، افزود: به منظور ترسیم نقشه راه و یافتن راهکارهای موثر برای رفع مشکل، تاکنون سه جلسه تخصصی و فنی در این معاونت برگزار، و دبیرخانه آن نیز در سازمان ثبت اسناد و املاک استان تشکیل شده است.
سعید کاویانی با اشاره به اینکه طبق اعلام قبلی صورت گرفته در شورای اجتماعی فرهنگی استان تعداد سکونتگاه های غیر رسمی تنها در سه منطقه شاد قلی خان، شهر قائم و شهرک فاطمیه خلاصه می شود، افزود: اما با توجه به بررسی های صورت گرفته از سوی دبیرخانه این کمیته تعداد سکونتگاه های غیر رسمی در قم تا 40 منطقه برآورد شده است.
وی افزود: جلسات کارگروه فرهنگی اجتماعی و ارتقای سلامت استان باید در مناطق حاشیه ای صورت بگیرد و حضور فیزیکی در مناطقی که می خواهیم برای آن تصمیم گیری و سیاستگزاری کنیم موضوع مهمی است.
عبدالله جلالی مدیرکل کمیته امداد امام (ره) قم نییز موضوع شناسایی محدوده و مناطق مورد هدف را اقدامی ضروری توصیف کرد و با اشاره به مهمترین اهداف این کارگروه از جمله ارتقاء وضعیت شاخص های سلامت و تحقق سبک زندگی پایدار از طریق افزایش توان اجتماعی اقتصادی و مهارت های ساکنان خاطرنشان کرد: به طور حتم اگر بتوانیم با اولویت بندی مشکلات، آنها را در دستور کار قرار دهیم و بین هر دستگاه نیز تقسیم کار کنیم، می توانیم به خوبی پیش برویم.
نایب رئیس شورای اسلامی شهر قم نیز در این جلسه با اذعان به اینکه وضعیت اجتماعی، فرهنگی و سلامت در بخش هایی از شهر مناسب نیست، افزود: هر چند ممکن است محدوده این نقاط آسیب خیز متفاوت باشد اما نقاط اشتراک زیادی بین آنها وجود دارد.
حسن بختیاری گفت: شاخص هایی که در حوزه اجتماعی فرهنگی و سلامت وجود دارد، بسیار گسترده است، از این رو باید روی مهمترین آنها تمرکز کنیم تا زودتر وارد فضای اجرایی و عملیاتی کار شویم.
معاون اجتماعی بهزیستی استان قم نیز در این جلسه نیز با ارائه گزارشی از فعالیت های این مجموعه اظهار داشت: در سال 89 و با هدف توانمند سازی ساکنان مناطق حاشیه ای از جمله شهرک امام حسن(ع)، خاکفرج، شهر قائم، جمکران و غیره، به منظور کنترل آسیب های اجتماعی تعداد 17 پایگاه خدمات اجتماعی در 17 نقطه آسیب خیز حاشیه ای و غیر رسمی شهر تشکیل شد، اما از حدود سه سال پیس به دلیل کمبود اعتبارات، این تعداد به 11 پایگاه کاهش پیدا کرد.
مریم علیشیری با بیان اینکه علاوه بر این تعداد، چهار پایگاه سلامت اجتماعی و شش پایگاه اجتماع محور نیز در مناطقی که از جمعیت معتاد بیشتری نسبت به سایر مناطق حاشیه ای برخوردار بودند، تشکیل شد، افزود: برای همه این مناطق یک شناسنامه اجتماعی تهیه شد و از آن به عنوان یک سند راهبردی در پیشبرد امور استفاده می کنیم.
معاون بهزیستی قم همچنین با بیان اینکه بر اساس پرسشنامه توزیع شده بین 21 هزار خانوار، نیازها و مشکلات مناطق شناسایی و اولویت بندی شده است، افزود: در راستای پیگیری مشکلات این محلات تیم هایی موسوم به شورای محلی متشکل از معتمدین محل تشکیل شده و تعامل خوبی را نیز با دستگاه های دولتی جهت بهره گیری از ظرفیت آنها داشته ایم.
علیشری، تهیه و تدوین طرح های عمرانی برای رفع کمبودهای موجود در این مناطق را از جمله اقدام های صورت گرفته دانست و افزود: برگزاری کارگاه های آموزشی در موضوع های مختلف جهت ارتقاء سطح آگاهی عمومی شامل مهارت های زندگی، فرزند پروری، آسیب های نو پدید، اعتیاد، طلاق و مهارت های قبل و پس از ازدواج، حقوق شهروندی و مهارت های بهداشتی از جمله آن بوده که 250 هزار تن در آنها شرکت کردند.
وی با اشاره به اهتمام جدی صورت گر فته برای شناسایی محله های واقع در معرض آسیب های اجتماعی، از اجرای طرح کتابخانه باز با هدف پر کردن اوقات فراغت جوانان و نوجوانان به عنوان دیگر اقدام های صورت گرفته خبر داد.
وی با بیان اینکه شش هزار تن عضو این کتابخانه ها هستند، اضافه کرد: اجرای برنامه های متنوع با هدف ایجاد نشاط از جمله برگزاری مراسم در جشن ها و اعیاد مذهبی، اردوهای علمی و کلاس های آشپزی از جمله دیگر برنامه ها به شمار می رود که با حضور یکصد هزار تن از ساکنان و اهالی در حال انجام است.
علیشیری توزیع بروشورهای آموزشی در مناطق محروم که در کاهش آسیب ها نقش زیادی داشته را از دیگر اقدام های فرهنگی انجام شده عنوان کرد و افزود: انعقاد تفاهم نامه با دستگاه های مختلف از جمله آموزش و پرورش،اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری و نیروی انتظامی به منظور خدمات رسانی بهتر به محله ها و مناطق جامعه هدف نیز از دیگر فعالیت های حوزه معاونت پیشگیری بهزیستی قم است.
وی برگزاری نمایشگاهی با موضوع توانمندی زنان، پرداخت تسهیلات اشتغال خانگی، توزیع رایگان برگه های آموزشی به منظور بهره ممندی از خدمات مشاوره رایگان ترک اعتیاد، روشنایی معابر و مناسب سازی فضای سبز و آسفالت خیابان ها را از جمله دیگر اقدام های انجام شده ذکر کرد، که به همت بهزیستی و مشارکت دستگاه های دیگر انجام پذیرفته است.
مدیرکل امور شهری و شوراهای استانداری قم نیز در این جلسه با بیان اینکه مسائل اجتماعی یکی از دغدغه های مهم رهبر معظم انقلاب است، به گونه ای که معظم له همواره رفع این معضلات را از دستگاه های ذی ربط مطالبه می کنند، افزود: بدون شک تحقق اهداف این کارگروه بخشی از دغدغه های رهبری را بر طرف می کند.
ابراهیم ملکی با اشاره به اینکه 95.4 جمعیت قم را شهرنشین ها تشکیل می دهند و این موضوع زنگ خطر و هشدار را برای ما به صدا در آورده است، افزود: انتظارات و مطالبات مردم از شهرداری به حد زیادی افزایش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه برای رفع مشکلات شهری باید طرح های عمرانی هدفمند اجرا کنیم و هر یک از دستگاه ها به نوعی در تامین اعتبارات آن سهیم باشند، افزود: اینکه یک دستگاه خاص مسئولیت یک طرح شهری را بر عهده بگیرد، این طرح پس از مدتی به صورت ناتمام رها خواهد شد.
ملکی با اشاره به برخی اقدام های صورت گرفته در راستای مقابله با حاشیه نشینی از سوی شهرداری قم، احداث یک باب مدرسه و یک باب مرکز درمانی در منطقه قلعه کامکار را از جمله آن ذکر کرد و افزود: احداث مجتمع درمانی امام حسن(ع) واقع در شهرک امام حسن (ع)، گشایش کلانتری در شهرک فاطمی و 13 نقطه دیگر را نیز از جمله اقدام های انجام گرفته در این راستا عنوان کرد.
وی با اشاره به صدور معرفی نامه اخذ تسهیلات از بانک ها برای 482 واحد در مناطق غیر رسمی شهر افزود: متاسفانه تنها با وام 25 واحد آن موافقت شده است، که تحقق این موضوع ضرورت همکاری بیشتر بانک ها و موسسه های پولی اعتباری را می طلبد.
سرهنگ احمد صادقی معاون فرهنگی اجتماعی فرماندهی انتظامی استان قم نیز در این جلسه با اذعان به وجود موازی کاری در امر مقابله با مشکل حاشیه نشینی از آن به عنوان یکی از مشکلات موجود در این زمینه یاد و خاطرنشان کرد: بتازگی پلس قم در راستای بهره گیری از ظرفیت ساکنان مناطق محروم اقدام به تشکیل شورای معتمد پلیس در این محله ها نموده است که در این راستا یکهزار و 100 مسجد شناسایی و از 250 امام جماعت نیز برای بر عهده گرفتن مدیریت این شوراها، ثبت نام به عمل آمد.
همچنین معاون اجرایی مرکز بهداشت قم در این جلسه با اشاره به اجرای طرح تحول سلامت به عنوان یکی از کارهای صورت گرفته برای ارتقاء سلامت در مناطق حاشیه ای تصریح کردک: علاوه بر مناطق حاشیه ای کلیه ساکنان استان نیز تحت پوشش این طرح قرار دارند.
کریم نظری با بیان اینکه در این طرح برای هر 10 هزار تن یک پایگاه سلامت و برای هر سه هزار تن نیز یک مراقب سلامت پیش بینی شده است، افزود: در این مراکز علاوه بر دو پزشک عمومی، یک کارشناس روانشناسی بالینی و یک کارشناس تغذیه وجود دارد و برای همه افراد مراجعه کننده نیز پرونده الکترونیک سلامت تشکیل می شود.
در پایان این جلسه مقرر شد، اداره های کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و تبلیغات اسلامی استان قم، امور فرهنگی و همچنین اداره کل بهزیستی و نیروی انتظامی و مرکز بهداشت موضوع های مرتبط با مسائل اجتماعی و سلامت را پیگیری کنند.
همچنین قرار شد به منظور آشنایی بیشتر مسئولان با مشکلات بخش های حاشیه ای جلسه بعدی این کارگروه در مجتمع فرهنگی نور در منطقه نیروگاه تشکیل شود.
منبع: ایرنا
N2980/U0/S2,/C19/T1