هشت مولفه ای که در استحکام خانواده مورد توجه پیامبر(ص) بود

دبیر ستاد عالی کانون های مساجد کشور رفق و مدارا، تکریم و احترام، عفو و گذشت، صداقت و راستی، صبر وبردباری، همکاری در خانواده و کم توقعی و قناعت را از مولفه های استحکام خانواده از نگاه پیامبر(ص) نام برد.
به گزارش مسجدنیوز، گردهمایی مسئولان ستادی و استانی کانون های مساجد امروز پنجم دی ماه در ستاد عالی کانون های مساجد کشور در حال برگزاری است.
در آغاز این گردهمایی،حجت الاسلام حمیدرضا سلیمانی، دبیر ستاد عالی کانون های مساجد کشور به مناسبت هفته وحدت و فرا رسیدن سالروز ولادت نبی مکرم اسلام(س) و امام جعفرصادق(ع) به تبیین مولفه های استحکام خانواده در سیره پیامبر اکرم(ص) پرداخت و گفت: محبت، رفق و مدارا از جمله عوامل استحکام خانواده از منظر پیامبر(ص) است. در مسند احمد بن حنبل آمده است پیامبر (ص) در خانه با خانواده با ملایمت رفتار می کردند که برخی از همسران آن حضرت جرات می کردند با آن حضرت مشاجره کنند ولی آن حضرت در چنین مواردی رفق می ورزیدند.
وی ادامه داد: تکریم و احترام به خانواده همواره مورد توجه پیامبر(ص) بود به گونه ای که در مجمع البیان این گونه بیان شده است یکی از جلوه های تکریم همسر در زندگی پیامبر(ص) این گونه بود که حضرت همسرشان را با صدای نیکو بر زبان جاری می کردند.
وی بیان کرد: در روایتی از پیامبر اکرم(ص)آمده است : «ما اَكْرَمَ النِّساءَ اِلاّ كَريمٌ ولا اهانهن الا لئیم»، «زن را تکریم نمی کند مگر مرد بزرگوار و به آنان اهانت نمی کنند مگر مردان لئیم». علت بیان این مباحث از سوی پیامبر (ص) در اوج مشکلات و گرفتاری و دعوت مردم به خدا به این جهت بود که خانواده، سلول اصلی نظام اسلامی است اگر این سلول درست شکل نگیرد و خانواده سامان نیابد، جامعه سامان نمی یابد.
وی گفت: پیامبر(ص) در مورد تکریم فرزندان فرمودند: «فرزندانتان را تکریم کنید و آنها را با آداب دین تربیت کنید و نیز آداب دین را به آنها بیاموزید، اگر به فرزند احترام گذاشتید، گناهانتان آمرزیده می شود.»
حجت الاسلام سلیمانی دیگر عامل استحکام خانواده که در سیره پیامبر (ص) به آن تاکید شده است را«عف و گذشت» نام برد و گفت: عایشه همسر پیامبر (ص) در مورد ویژگی پیامبر (ص) می گفت که «ما كان احد احسن خلقا»، بهترین اخلاق را در زندگی پیامبر (ص) دیدیم.پیامبر (ص) هرگز بدی را با بدی پاسخ نمی دادند. ویژگی پیامبر (ص) این بود که عف و بعد صف می کردند قرآن کریم نیز در آیه 22 سوره نور می فرماید «وليعفوا وليصفحوا ألا تحبون أن يغفر الله لكم والله غفور رحيم»، آنها بايد عفو کنند و چشم بپوشند؛آيا دوست نميداريد خداوند شما را ببخشد؟!و خداوند بسيار آمرزنده و مهربان است.از این روایت این گونه می توان استفاده کرد که اگر کینه ای در دل داریم دیگران را عف کنیم و اگر انسان اهل عف به معنای واقعی باشد کینه در دل نخواهد داشت.
دبیر ستاد عالی کانون های مساجد کشور در ادامه تصریح کرد: پیامبر (ص) در مورد گذشت و عف فرمودند: در روز محشر منادی صدا می دهند، کسانی که مزدشان با خدا است به بهشت وارد شوند، سوال می شود که چه کسی اجرش با خدا است، گفته می شود کسانی که مردم را عف می کنند، مزدشان ویژه است.
حجت الاسلام سلیمانی محور دیگر در عوامل استحکام خانواده را موضوع «صداقت و راستی» نام برد و گفت: پیامبر اکرم (ص) به امام علی (ع) فرمودند:«واعلم ان الصدق مبارک والکذب شئوم»،« بدان که راستی مبارک است و دورغ شوم». شیوه حضرت رسول(ص) این گونه بود که وقتی مطلع می شد یکی از اعضای خانواده دروغی بر زبان جاری می کرد بی محل نسبت به آن فرد می شد تا فرد از گناه دروغ توبه کند.
وی عامل دیگر استحکام خانواده از نگاه پیامبر(ص) را «صبر و بردباری» نام برد و تصریح کرد: پیامبر اکرم (ص) فرموند: هر مردی که در برابر بداخلاقی همسر شکیبایی به خرج می دهد خداوند متعال برای هر مرتبه ای که این مرد شکیبایی به خرج می دهد، همان ثوابی به او داده می شود که به حضرت ایوب (س) در مقابل گرفتاری اعطا شد.
حجت الاسلام سلیمانی «کمک به خانواده» را از دیگران موارد استحکام خانواده نام برد و افزود: پیامبر (ص) فرمودند: ویژگی مردم صابر این است که اگر به خانواده کمک می کند، منتی برای آنها نگذارد و نیز پیامبر(ص) به امام علی(ع) فرمودند: هیچ مردی نیست که در خانه به همسرش کمک کند، مگر آن که برای هر موی بدنش یک سال عبادت نوشته می شود و سالی که روزهایش به روزه و شب هایش به نماز شب بگذرد و خدای متعال ثواب صابران را به او می بخشد و نیز در جایی به امیر المومنین(ع) فرمودند: هرکس خدمت به خانواده را عار نداند و از آن سرباز نزند، بی حساب وارد بهشت شود و همچنین فرمودند: خدمت به خانواده موجب کفاره گناهان کبیره است و آتش خشم خداوند را خاموش می سازد و چنین کسی به جهت همکاری اش، نیکویی ها و درجه های بهشتی نصیبش خواهد شد.
وی ادامه داد: در مورد همکاری در خانواده روایت دیگری از پیامبر(ص) برای امام علی(ع) است که ایشان فرمودند: به خانواده اش خدمت نمی کند مگر کسی که به مقام صدیق یا شهید رسیده است و یاکسی که خداوند، خیر دنیا و آخرت را برای او بخواهد.
دبیر ستاد عالی کانون های مساجد کشور کم توقعی و قناعت را محور دیگر در این زمینه نام برد و اظهار کرد: در آیه 28 سوره احزاب خداوند به پیامبر(ص) فرمود: «يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُل لِّأَزْوَاجِكَ إِن كُنتُنَّ تُرِدْنَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا وَزِينَتَهَا فَتَعَالَيْنَ أُمَتِّعْكُنَّ وَأُسَرِّحْكُنَّ سَرَاحًا جَمِيلًا»،«اى پيامبر به همسرانت بگو اگر خواهان زندگى دنيا و زينت آنيد بياييد تا مهرتان را بدهم و [خوش و] خرم شما را رها كنم» از این آیه این بهره را می توان برد که قناعت باید میان مسئولان مورد توجه باشد زیرا آنها الگو هستند اگر زندگی آنها از مسیر قناعت خارج شود، موجب بدبینی می شود.
منبع: شبستان
N2530/U0/S6,/C8/T1