در گفتگو با با حجتالاسلام علی محمد باقی مطرح شد:
مسجد و هویت دینی: تحولی در تربیت فرهنگی جوانان
یکی از مهمترین اهداف فرهنگ، هویت بخشی است. یکی از ارکان مهم این هویتسازی، مسجد به عنوان نمادی از فرهنگ دینی است که میتواند تأثیر زیادی در شکلدهی به هویت دینی افراد داشته باشد. مسجد، به عنوان محل عبادت و اجتماع مسلمانان، نقشی کلیدی در تثبیت و تقویت هویت دینی ایفا میکند.
به گزارش پایگاه خبری مسجدنیوز: در کمتر مجمعی ممکن است درباره فرهنگ و هویت سخن گفته نشود و هر کس با تعبیر و تعاریفی سعی دارد معیاری برای سنجش آن ارائه کند. این تلاشها به ما کمک میکند تا بفهمیم در کجا قرار داریم، جامعه ما در چه جایگاهی است و مسیر درست کجاست.
یکی از مهمترین اهداف فرهنگ، هویت بخشی است. وقتی این هویت دینی بر اساس آموزههای دینی که برگرفته از فطرت انسان است، شکل گیرد، میتواند تأثیرات عمیق و مثبت بر فرد و جامعه داشته باشد. در این فرآیند، تهاجمات فرهنگی به حداقل رسیده و انسانها در مسیر تعالی و آرامش قرار میگیرند.
رسانه رسمی حوزه در گفتوگویی با حجتالاسلاموالمسلمین علی محمد باقی، استاد حوزه و دانشگاه و پژوهشگر دینی، به بررسی این موضوع پرداخته است:
- تعریف هویت و ارتباط آن با مسجد
هویت به معنای "چیستی" و "من چه کسی هستم" است؛ به عبارت دیگر، مجموعهای از نگرشها و ویژگیهایی که انسان را از دیگر افراد متمایز میکند. هویت یک فرد، او را از گروههای مختلف ملی و مذهبی جدا میکند و در نهایت یک انسان، با شناخت خود از "من چیستم؟" و "چه میخواهم؟" تعریف میشود. این هویت با ارزشها، هنجارها و نمادهای فرهنگی در ارتباط است که هرکدام نقش مهمی در تعیین هویت فرد و جامعه دارند.
یکی از ارکان مهم این هویتسازی، مسجد به عنوان نمادی از فرهنگ دینی است که میتواند تأثیر زیادی در شکلدهی به هویت دینی افراد داشته باشد. مسجد، به عنوان محل عبادت و اجتماع مسلمانان، نقشی کلیدی در تثبیت و تقویت هویت دینی ایفا میکند.
- نمادهای فرهنگی و مسجد: جلودار هویت دینی
اگر بخواهیم نمادهای فرهنگی را بررسی کنیم، مسجد یکی از مهمترین نمادهاست. شکل ظاهری مسجد، عبادات داخل آن، و تجمع مسلمانان در آنجا، همگی نمادهایی هستند که هویت دینی را تقویت میکنند. قرآن نیز به نمادهای دینی تأکید دارد، بهویژه در آیه 32 سوره حج که به "تعظیم شعائر الله" اشاره دارد. این شعائر، به ویژه در مساجد، باید در جامعه نهادینه شوند تا هویت دینی افراد و نسلهای آینده تقویت گردد.
در واقع، مسجد نه تنها جایی برای عبادت است، بلکه به عنوان یک مرکز فرهنگی، نقش اساسی در حفظ و تقویت نمادهای دینی ایفا میکند.
- مسجد و هویت فطری انسان
مسجد از آنجا که با آموزههای دینی همخوانی دارد، انسان را به هویت فطریاش بازمیگرداند. در دنیای امروز که برخی از افراد به دنبال ایجاد هویتهای مصنوعی هستند، نقش مسجد در تقویت هویت فطری و دینی انسانها بهویژه جوانان، حیاتی است. مسجد با تقویت شعائر دینی میتواند نسلهای جدید را از بیهویتی و بحران هویت نجات دهد.
- مؤلفههای تربیت دینی در مسجد
برای تربیت دینی در مسجد، چند رکن اساسی باید در نظر گرفته شود. یکی از مهمترین این ارکان، "اقتدار مربی" است. افرادی که در مساجد مسئولیتهای دینی دارند باید شخصیت مقتدر و قابل اعتمادی باشند تا جوانان بتوانند از آنها الگو بگیرند.
"کرامت" و "محبت" نیز از دیگر ارکان مهم تربیت دینی در مساجد هستند. مسجد باید محیطی باشد که در آن افراد احساس کرامت کنند و با محبت به آموزههای دینی نزدیک شوند.
گفتوگو: علیرضا سهلانی
منبع: حوزه نیوز
N17793/U49/S1,/C40/T2