هنرهای استراتژیک ایران از مسجد فاصله گرفتهاند
مشاور هنری رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور گفت: مسجد کانون هنر تئاتر، سرود، موسیقی و بسیاری از هنرهای دیگر بود و متأسفانه در دهههای اخیر به دلایل مختلف این و ارزشی از مسجد فاصله گرفتند.
به گزارشی از پایگاه خبری مسجد نیوز، حسین عالمبخش در آیین اختتامیه نخستین دوره آموزشی «مدرسه تئاتر شبستان» که در تالار وحدت کرمانشاه برگزار شد اظهار داشت: بچههای مسجد در این کارگاههای دو روزه مقوله بازیگری، کارگردانی و تئاتر کاغذی را به خوبی درک کردند.
وی عنوان کرد: در خصوص جایگاه تئاتر در مسجد باید به دهه شصت و اوایل انقلاب اشاره کنیم که در واقع مسجد کانون هنر تئاتر، سرود، موسیقی و بسیاری از هنرهای دیگر بود و متأسفانه در دهههای اخیر به دلایل مختلف این هنرهای استراتژیک و ارزشی از مسجد فاصله گرفتند.
عالمبخش با اشاره به رویکرد ارزشمند ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور برای برقرار کردن آشتی دوباره مسجد و تئاتر، ابراز خرسندی کرد و گفت: این بازگشت به گذشته درخشان تئاتر در مساجد اتفاق افتاده است و خدا را شاکریم که کانونهای فرهنگی هنری مساجد در حال رقم زدن دوباره این اتفاق مبارک است.
وی با بیان اینکه هنر تئاتر دارای سه ضلع است افزود: نمایشنامهنویسی به تنهایی یک ضلع این هنر است و کارگردان، بازیگر، طراح صحنه و طراح لباس ضلع دوم آن است و ضلع سوم این هنر نیز مخاطب است که در مساجد مخاطب وجود دارد؛ مخاطبی که تشنه شنیدن مطالب مهم و خوبی است که شما میتوانید از آن بهرهبرداری کنید.
دبیر جشنواره ملی تئاتر شبستان عنوان کرد: اینکه گفته میشود در مسجد سِن بزنید تئاتر اجرا کنید، کشتی نوح و حضرت موسی را اجرا کنید همه اینها شدنی است اما بهرههای کاربردی دیگری نیز میتوان از هنر تئاتر برد که ما از آن غافل شدهایم.
عالمبخش گفت: یکی از کارهای ساده که از تجربیات من در عرصه کار در مسجد به شمار میرود اجرای تئاتر تعاملی با مشارکت امام جماعت مسجد در قالب داستانهای جذاب برای بیان احکام و مباحث شرعی است که به طور روزمره همه ما با آن مواجه میشویم.
وی افزود: تمام احکامی که روحانی مسجد قرار بود روی منبر برای نمازگزاران بگوید در قالب یک تئاتر تعاملی کوتاه، جذاب و کاربردی چند دقیقهای برای نمازگزاران به اجرا در میآمد و مورد استقبال بسیار خوب از طرف اهالی مسجد قرار میگرفت.
دبیر جشنواره ملی تئاتر شبستان عنوان کرد: بسیار ساده میتوان از هنر تئاتر استفاده کرد و زبان جدیدی برای انتقال مفاهیم و آموزههای ارزشمند دینی و اسلامی ایجاد کرد اما کار میخواهد، سختی فراوانی در راه هست و باید بسیار صبور باشید.
عالمبخش گفت: شبستان مسجد بزرگترین صحنه مستمر دنیاست که هر روز سه بار در سه نوبت صبح، ظهر و عصر در آن تئاتر اجرا میشود با متنی که خداوند متعال نوشته، پیامبراکرم(ص) کارگردانی کرده و ما آن را اجرا میکنیم.
وی افزود: همه با هم در شبستان مسجد یک تئاتر جمعی اجرا میکنیم برای اینکه عبادت، اخلاص و بندگی خود را به تنها مخاطب این تئاتر که همان ذات اقدس الهی است نشان دهیم؛ مخاطبی که هوش سرشار در اختیار او است و نمیتوانیم او را فریب دهیم. این نمایش طراحی صحنه و لباس و موسیقی دارد، قاعده و قانون دارد و زمان در آن مهم است.
عالمبخش با ابراز امیدواری از اینکه آثار نمایشی شرکتکنندگان در ابتدا در بین خانواده، سپس در مسجد، میان فامیل و شهرها اثرگذار باشد گفت: وظیفه تئاتر ارتقای اندیشه و سبک زندگی است؛ اگر تئاتر تنها برای سرگرمی باشد تبدیل به ابتذال میشود چرا که سرگرمی تنها یک وسیله برای دستیابی به هدفمان در اجرای آن نمایش است.
وی افزود: لزومی ندارد که من برای چه کسانی مبعوث میشوم لزوم این است که من بعثتی که در تئاتر دارم برای هر مخاطبی که خداوند برای من مقدور کرده است، درست انجام دهم.
دبیر جشنواره ملی تئاتر شبستان بیان کرد: اگر نمایشی را انجام دادیم یا نقاشی را به عنوان تئاتر کاغذی به اجرا درآوردیم، اگر متنی نوشتید که خودتان هم نتوانستهاید جلو ببرید اما روی آن فکر کنید.
عالمبخش با ابراز امیدواری از برگزاری دورههای بعدی گفت: کارشناسان متخصص ستاد هماهنگی کانو های فرهنگی هنری مساجد علیرضا دهقان و ماندانا ابقری که هر دو از مدرسین تئاتر هستند در سامانه بچههای مسجد، کارهای گروههایی که ارسال کردهاند را از حدود دو هفته پیش بررسی میکنند، نظرات خود و نقاط قوت و ضعف کارها را مطرح میکنند و در نهایت با راهنمایی نمایشنامه را معرفی میکنند.
وی افزود: امید داریم مدرسه تئاتر شبستان هم بتواند دوباره این دورههای رو در رو و چهره به چهره را برگزار کند افزود: هماکنون تعدادی از استانها را انتخاب کرده و در حال برگزاری دوره آموزشی مدرسه تئاتر شبستان هستیم و از طریق سامانه بچههای مسجد، آموزش مجازی را با حضور همین اساتید به صورت مفصل خواهیم داشت.
عالمبخش بیان کرد: در مورد فن بیان، برنامههای آموزشی در قالب 10 قسمت 20 دقیقهای توسط اساتید مطرح کشور تهیه شده است و اعضای کانونهای مساجد میتوانند این آموزشها را فراگرفته و ضمن ارتباط با کارشناسان ارزیاب، به تمرین و تولید اثر بپردازند.
وی گفت: بسیار خوشحالیم که خروجی کار ما در مدرسه تئاتر شبستان به این زودی نتیجه داده است و در روز عید غدیر خم شاهد اجرای نمایشهای تئاتر کاغذی توسط کارآموزان استان خراسان رضوی در مساجد و بوستانهای مشهد مقدس بودیم.
عالمبخش بیان کرد: امید داریم هنرمندان متعهد، با فرهنگ ایران علوی، هنرمندانی که هنرمند ایران پارسی هستند از بین شما ظهور و بروز کرده و در سطوح بالای هنری مملکت عزیزمان ایران بدرخشید.
وی گفت: در جشنواره تئاتر شبستان که یکماه دیگر فراخوان آن اعلام شده و اختتامیه آن در آذرماه برگزار خواهد شد انتظار داریم شاهد حضور ارزشمند هنرمندان کانونهای مساجد استان کرمانشاه و ارائه آثار فاخر و ارزشمند از شما در این رقابت ملی باشیم.
نمایش تئاتر کاغذی از سه زن قهرمان
ساغر لطفینژاد مدرس کارگاه آموزشی تئاتر کاغذی که در قالب برنامههای آموزشی اولین دوره آموزشی مدرسه تئاتر شبستان برگزار شد، در آیین اختتامیه مدرسه تئاتر شبستان اظهار داشت: استعدادهای بسیار خوبی در رشته تئاتر کاغذی در میان هنرآموزان استان کرمانشاه در ردههای سنی مختلف وجود داشت که جای بسی خرسندی است.
وی عنوان کرد: اجرای نمایش تئاتر کاغذی از قصه زن ایرانی با محوریت سه شخصیت زن که برگرفته از پیشینه و تاریخ این مرز و بوم و مقاومت زنان غیور کرمانشاهی در دوران دفاع مقدس است در این مراسم به روی صحنه میرود.
لطفینژاد گفت: اجرای کلاسی نواقصی دارد اما با توجه به آماده سازی عروسکها و پردازش داستانی و روایی آن که در طی دو روز به انجام رسیده است کاری در خور شأن و سایسته تقدیر است.
وی افزود: این نمایش کاغذی در سه اپیزود طراحی و تمامی عروسکها و دکور آن توسط هنرآموزان مدرسه تئاتر شبستان در کرمانشاه آماده سازی شده است.
این مدرس تئاتر گفت: با توجه به کمبود وقت اپیزود سوم به تمرین هم نرسید اما قرار است اجرای بسیار خوبی از این سه اپیزود اجرا و فیلمبرداری شده و برای شرکت در جشنواره ملی تئاتر شبستان آماده شود.
لطفینژاد با بیان اینکه سه اپیزود در تئاتر کاغذی هنرآموزان استان کرمانشاه طراحی شده است افزود: اپیزود اول با محوریت آناهیتا الهه آب و نماد حیات و زندگی است که معبد آن در استان کرمانشاه قرار دارد، اپیزود دوم به بیان قصه گردآفرید به عنوان نماد زن دلاور ایرانی و برگرفته از شاهنامه میپردازد.
وی بیان کرد: اپیزود سوم این تئاتر کاغذی نیز نماد زن مقاوم کرمانشاهی با معرفی فرنگیس از شهرستان گیلانغرب دومین شهر مقاوم ایران اسلامی در دوران هشت سال دفاع مقدس را به تصویر میکشد.
لطفینژاد گفت: این اجرا به جهت اینکه محتوای بسیار غنی در سه اپیزود نمایشی آن گنجانده شده است و هم به پیشینه کهن و سرزمینی و از سوی دیگر نماد زن مقاوم در این استان اشاره دارد و معرف جایگاه و نقش زن ایرانی برای دختران و زنان کشورمان است.
پایان پیام
منبع: خبرگزاری تسنیم
N17718/U45/S1,2,4,/C0/T1