معرفی مساجد تاریخی استان تهران
مسجد شفا؛ مسجدی با قدمت ۸۰ ساله که اصالت را از گذشته به امروز آورده است
مسجد شفا یکی از مساجد قدیمی در استان تهران است که با وجود کوچکی، صفای یک بنای اصیل دینی را با خود از گذشته به امروز رسانده است.
به گزارشی از یاپگاه اطلاع رسانی مسجد نیوز،مسجد شفا واقع در خیابان مجاهدین اسلام بيش از ۸۰ سال سابقه دارد. اين مسجد درسال 1329 هجري شمسي به همت بانو زيور يحيائيان كه همسرش نيز باني بيمارستان شفا يحيائيان بوده است، بنا شد. مساحت مسجد در حدود 200 مترمربع است. آخرين بازسازي و ترميم اساسي مسجد در سال 1379 انجام شده است.
اين مسجد در آغاز تاسیس، معتمدالملک نام داشت اما بعد از انقلاب شكوهمند اسلامي نام اين مسجد به دليل نزديكي به بيمارستان شفايحيائيان به اين نام تغيير كرد. از آن سال ها به بعد اهالي محل مسجد را به نام مسجد شفا می خوانند.
اين مسجد عليرغم فضاي بسيار كوچك، بسيار زيبا، و باروح است. ملك مسجد شفا يك بَر دارد و تنها راه دسترسي آن از سمت جنوب به خيابان مجاهدين اسلام است. بناي اصلي مسجد به سبك سنتي و با ديوارهاي قطور باربر ساخته شده است. در ترميم و بازسازي اخير، با استفاده از مصالح جديد و تعبيه ستون ها و پلهاي فلزي، تا حدودي بناي مسجد استحكام يافته است.
نماهاي داخلي و بيروني مسجد شامل آجركاري و كتيبههاي معرق و كاشيكاريهاي اصيل ايرانی است كه با نظم ويژهاي كنار هم قرار گرفتهاند. دو شبستان اصلي(آقايان) و فرعي(بانوان) با يك فضاي خالي شش ضلعي (بالكن) بسيار زيبا ارتباط يافتهاند.
دور تا دور اين فضا با كتيبه هاي كاشي كاري تزيين شده است. لوستر نسبتا بزرگي كه در اين بخش از شبستان تعبيه شده است بر شكوه و عظمت اين فضا ميافزايد. فضاهاي اصلي مسجد شفا شامل صحن ورودي (حياط)، شبستان اصلي (بخش آقايان) و شبستان فرعي(بخش بانوان) است. از فضاهاي فرعي مسجد ميتوان به دفتر بسيج خواهران، دفتر بسيج برادران، دفتر هيئت امناء، منزل مسكوني خادم، كفشداري، آبدارخانه، وضوخانه و سرويس هاي بهداشتي اشاره كرد. همة اين فضاها در دو و نيم طبقه استقرار يافته اند.
مسجد شفا به دلیل علاقه مردم محله تاریخی ایران و خیابان مجاهدین اسلام، با وجود کوچکی، صفای یک بنای اصیل دینی را با خود از گذشته به امروز رسانده است؛ بسیاری از بزرگان محله ایران و خیابانهای پیرامون آن، با وجود مسجدهای بزرگ محلههای نزدیک به آنجا اما برای راز و نیاز با پروردگار و برگزاری نماز و دیگر آیینهای دینی از گذشتههای دور به مسجد شفا میآمدهاند. ساکنان بهویژه کاسبان محله هنوز از روزهایی سخن می گویند که نخستوزیر ایران، محمدعلی رجایی برای گذاردن نمازهای خود به مسجد شفا میآمد. از گذر زمانه دورتر که بروی، باز میتوانی نام بزرگانی را بجویی که با مسجد شفا پیوندی استوار داشتهاند.
در حیطه مذهبی برگزاری سه وعده نماز جماعت خصوصا نماز جماعت صبح با شرکت حدود 50 نماز گزار ، برگزاری برنامه ویژه در تمام مناسبات مذهبی سال، برگزاری برنامه های مخصوص در تمام شب های هفته بعد از نماز عشا از جمله آموزش احکام زندگی، اخلاق اجتماعی و خانواده ، تفسیر موضوعی قرآن کریم و جلسات محفل انس با قرآن در شب های دوشنبه، زیارت عاشورای هفتگی و ..... در حیطه اجتماعی،انتشار یک ماهنامه به نام «شفانامه»، دایر کردن کتابخانه و هدیه دادن کتاب به نمازگزاران و مکبران نوجوان، دعوت از متخصصان پزشکی جهت ویزیت رایگان نمازگزاران ، آموزش و ارائه مشاورهای حقوقی و پزشکی سنتی بخشی از برنامه های این مسجد است.
پایان پیام
منبع: شبستان
N13985/U45/S2,/C8/T3