فضای مجازی اشباع کننده نیست/ کارشناسان دینی برای بهره مندی مردم از مساجد تدبیر کنند

فضای مجازی هرگز توان جایگزینیِ مسجد و یا هر مکان مذهبی دیگر را ندارد؛ در روزهای سخت و نفس گیر کرونایی انتظار می رود مبلغان دینی بیش از پیش به اهمیت نقش آفرینی خود در ایجاد بسترهای مناسب برای بهره مندی مردم از حضور در مساجد و اماکن مذهبی واقف باشند.
طی یک سال اخیر با وجود بازگشایی مرحله به مرحله بسیاری از صنوف و اماکن و... اما مساجد و بقاع متبرکه وضعیت تقریباً ثابتی را در اجرای تصمیمات ستادملی کرونا و پذیرش محدودیت ها تجربه کردند گرچه گاه به تناسب رنگ بندی ها محدودیت ها کاهش و یا افزایش یافت اما روند کلی حاکم بر این اماکن، همچنان استمرار محدودیت های کرونایی است.
تصمیمات ستادملی کرونا که گاه تناقض های قابل ملاحظه ای در آن دیده می شود، سئوالی را در اذهان ایجاد کرده که چطور مکانی مثل مترو با عدم رعایت فاصله اجتماعی محل انتقال ویروس نیست اما مسجدی با وسعت آنچنانی و ارتفاع مورد تأیید وزارت بهداشت و جمعیت فاصله دار می تواند محل انتقال ویروس باشد؟! سئوالات بسیاری از این دست در پی تصمیمات متناقض ستاد ملی کرونا همچنان در اذهان مردم بی پاسخ مانده است.
مقام معظم رهبری در 21 اردیبهشت سال گذشته فرمودند «یک سیل بیپاسخی در مورد مراسم دعا و نماز و عبادت وجود دارد. من البتّه هیچ پیشنهادی را در مورد مساجد و مراکز دعا ندارم و مانند اینها به ستاد ملّی ارائه نمی شود- هیچ پیشنهادی را ؛ یعنی من توابع نظر کارشناسی و تشخیص کارشناسی ستاد ملّی هستم ــ اما خواهان این هستم که بگویم که دعا و عبادت است ، به ویژه در ماه رمضان ، به ویژه در شب قدر است که در پیش است ، یکی دیگر از نیازهای حتمی و اساسی مردم است ؛ این از یک نظر با نیازهای مادی تفاوتی ندارد ، از یک نظر از نیازهای مادّی مردم است. مردم احتیاج دارند که از ورزش دعا و توجّه و توسل استفاده می کنند ، مخصوصاً در مسائل مهم ، در قضایا یا حوادث مهم ، متوقف می شوند این توسل و این توج وه و این ارتباط با خدا و خواستن از خدا وجود داشته است. [به همین دلیل] یک فکری برای این شکست. من حتّی معتقدم اگر قواعد سختگیرانه اجازه دهید در این زمینه قرار داده شود ، وضع بشود ، مردم مؤمن و مسجدی بیشتر از دیگران به قواعد عمل استفاده می شود ؛ یعنی واقعاً اگر گفته شود حتماً فرار کنید به این شرط و با این شکل مردم محافظت کنید در صحت محصولات یا در مراکز یا در مساجد یا در حسینی ها حضور پیدا کنید ، عقیده ندارم این است که مردم ــ اینهایی که اهل مسجدند ـ به بهدقیت مراقبت می کنند.
همانطور که گفتم ، من پیشنهادی ندارم و نظر کارشناسی و بررسی ستاد را معتبر قرار دادم ، منتها توصیه می کنند این است که بررسی می کند در صورت داشتن اختلاف در حضور دعا و توسل و مسائل معنوی به معنای واقعی کلمه ساخته شده است ؛ اینها بررسی می کنند و تصمیم گیری می کنند ؛ هرچه تصمیم گیری کرده ایم ، بر منافع من و همه مردم است که طبق روشی برای حل آن عمل می کند. »
در این میان بعضی اوقات برای آنکه شانه مسئولیت خالی کردن داشته باشید ، مدام به فرمایشات رهبری استناد می کند که «من توابع نظر کارشناسی و تشخیص کارشناسی ستاد ملّی هستم» و می خواهم بگویم که اگر چنین حرفی بزنید ، ما دیگر حرف های شما را ندارم. این دسته از مسئولین اما ادامه فرمایش معظم له را نادیده می شود که "مردم احتیاج دارند که اگر دعا و توجّه و توسل داشته باشند ، به ویژه در مسائل مهم ، در قضایا یا حوادث مهم ، این است که این توسل و این ارتباط با خدا است." و خواستن از خدا را داشته ایم ؛ [به همین دلیل] یک فکری برای این شکست. من حتّی معتقدم اگر قواعد سختگیرانه اجازه دهید در این زمینه قرار داده شود ، وضع بشود ، مردم مؤمن و مسجدی بیشتر از دیگران به قواعد عمل استفاده می شود ؛ یعنی واقعاً اگر گفته شود حتماً فرار کنید به این شرط و با این شکل مردم محافظت کنید در صحنات یا مراکز یا در مساجد یا در حسینی ها حضور پیدا کنید ، عقیده من این نیست که مردم ــ اینهایی که اهل مسجدند — به بهدقیت مراقبت می کنند. »
مقام معظم رهبری در ادامه این بخش از سخنان حکمت آمیز خویش نکته ظریفی را در مورد قرار دادن قرار دهند و آن را "منتها توصیه می کنند این است که بررسی این مورد را به آنها بدهید که مهم نیست حضور دعا و توسل و مسائل معنوی را به معنی واقعی کلمه درک کنید. کرده است ؛ اینها بررسی می کنند و تصمیم می گیرند »
دنیا بر سر این موضوع که "کرونا" یک جنگ بیولوژیک است ، اتفاق نظر دارد اما به طور خاص در کشور ما به عنوان یک کشور مسلمان و شیعی نقش دین و متون معارفی در این جنگ وجود دارد ، اگر این مورد مهم است که باید مورد توجه قرار گیرد این مهم است اگر لازم نباشد از نظر دور انگاشت که در طی مدت زمان طولانی تر از دعا از جمله دعای هفتم صحیفه سجادیه ، دعای فرج ، مناجات وجود دارد که در فضای مجازی پخش می شود و ... سهم قابل توجه در رفع بلا دارد و هنوز هم ادامه دارد مساجد ، بقاع متبرکه ، آستان مقدس امامزادگان و ... باعث تعطیلات دراز می شود.
منبع: شبستان
N12265/U44/S2,6,/C40/T2