شگفتیهای معماری شبستان «ملاعلی» گلپایگان + تصاویر

شبستان مسجد مرحوم حاج ملاعلی گلپایگانی با معماری اصیل ایرانی- اسلامی و به قدمتی 400 ساله در انتظار ثبت آثار تاریخی است.
به گزارش مسجدنیوز از گلپایگان، ایران در طول تاریخ اسلام یکی از مراکز اصلی هنر اسلامی محسوب میشده و اوج هنر اسلامی را میتوان در معماری دوره سلجوقی جستوجو کرد.
شهرستان گلپایگان از دیرباز مهد علما و فقهای بسیاری بوده که برخی از آنان مانند آیتالله موسوی گلپایگانی و آیتالله علی صافی گلپایگانی (ره) از مراجع تقلید جهان اسلام بودهاند و باعث مباهات و افتخار است که در شهری همچون گلپایگان چنین بزرگان و علمایی پرورش یافتهاند.
طبق آمار منتشر شده در شهرستان گلپایگان حدود 250 مسجد و حسینیه ساخته شده و شبستان و مسجد مرحوم حاج ملاعلی، مسجد حاجی، مسجد آقا امام و مسجد عموکرم از قدیمیترین مساجد گلپایگان به شمار میآیند.
برخی از مورخان قدمت ساخت شبستان مسجد مرحوم حاج ملاعلی گلپایگان را 400 سال پیش تخمین زدهاند و برخی دیگر از مورخان تاریخ ساخت آن را به بیش از 250 سال پیش نسبت میدهند.
تبعیت از الگوی پلان چهارطاقی و استفاده از مصالح مقاوم مانند ساروج و آجر و ایجاد نقشهای هندسی در آجر کاری و نقشاندازی آجری که به وسیله فرورفتگی و بیرونزدگی رگچین آجرها انجام میشده از ویژگیهای معماری سلجوقی محسوب میشود که کاربرد این مصالح در این بنا کاملا مشهود است.
یکی از ویژگیهای بارز معماری شبستان مسجد حاج ملاعلی این است که برای دریافت نور کافی دوسوم از ارتفاع دیوارها در عمق زمین و یکسوم بالاتر از سطح زمین ساخته شده که این نوع سبک معماری مختص مناطق کویری و خشک بوده است.
در کتاب شرح حال دانشمندان گلپایگان که به قلم رضا استادی نگاشته شده آمده است: مسجد مرحوم حاج ملاعلی در زمان سلطنت محمد بن ملکشاه بن آلب ارسلان ساخته شده است.
14مرداد94
منبع: فارس
N1128/U0/S2,/C4/T1