40 اثر در آستانه تخريب

کمبود اعتبارات اختصاص يافته به بخش مرمت آثار تاريخي استان موجب شده امروز بسياري از بناهاي تاريخي استان در معرض تخريب جدي قرار گيرد به طوري که هماکنون وضعيت40 اثر مهم تاريخي بحراني است.
به گزارش مسجدنیوز، آذربايجان غربي با بيش از يک هزار و 472 اثر تاريخي که قدمت بسياري از آنها به هزار سال قبل برميگردد در حالي عنوان مهد تاريخ و تمدن ايران اسلامي را با خود يدک ميکشد که از وضعيت نگهداري و مرمت نامناسب آثار تاريخي رنج ميبرد.
نبود زيرساختهاي لازم گردشگري از جمله سرويسهاي بهداشتي و کمپينگهاي اسکان مسافر در مکانهاي تاريخي از جمله قره کليسا نهمين اثر ثبت شده جهاني ايران، مجموعه جهاني تخت سليمان، قلعه بسطام و تپه تاريخي حسنلو و ... به همراه کمبود اعتبار و ضعف مديريتي سالهاي گذشته در اين حوزه براي نگهداري و مرمت آثار تاريخي از مشکلاتي است که نيازمند توجه ويژه مسئولان است.
وضعيت نامساعد جوي در اين استان نيز دست به دست غفلت مسئولان داده و امروز بسياري از آثار تاريخي استان که نماد هويت و تمدن اين ديار است در معرض تخريب، آسيب و نابودي کامل قرار گرفته است. مسجد جامع اروميه، پلهاي تاريخي آذربايجان غربي از جمله باراندوز، کاخ موزه باغچه جوق ماکو، مقبره سردار بوکان، خانه کبيري و بازار تاريخي خوي آثار تاريخي و فرهنگي هستند که امروز به دليل شرايط بحراني در آستانه تخريب قرار دارند. مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي با بيان اينکه در حال حاضر وضعيت بسياري از آثار و بناهاي تاريخي استان مناسب نيست گفت: متاسفانه کمبود اعتبار و شرايط آب و هوايي استان موجب آسيب جدي به اين بخش شده و هنوز اين روند ادامه دارد.
جليل جباري در گفتگو با خبرنگار مهر با بيان اينکه با گلايه از کمبود اعتبارات اختصاص يافته به اين اداره کل در زمينه صيانت و مرمت آثار تاريخي استان اظهارداشت: تاکنون اعتبارات اختصاص يافته جوابگوي هزينههاي مرمت و حفاظت آثار نبوده است بطوريکه در حال حاضر تعداد 40 اثر نيازمند مرمتهاي اضطراري هستند که آسيب شناسي و مطالعات آنها آغاز شده است.
وي مسجد جامع اروميه، کاخ موزه باغچه جوق ماکو، مقبره سردار بوکان، خانه کبيري و بازار تاريخي خوي و بسياري از پلهاي تاريخي استان را جمله آثاري عنوان کرد که هم اکنون در شرايط بحراني و تخريب جدي قرار دارند. جباري با اعلام اينکه شرايط زيست محيطي استان روند تخريب بناها و آثار تاريخي استان را تسريع کرده به طوري که سال گذشته شاهد تخريب بخشي از پل تاريخي قلعه جوق باراندوز در اثر سيلاب بوديم عنوان کرد: پلهاي تاريخي در معرض تهديد سيلابها بوده است که بايد مرمت و طرحهاي حفاظتي در آنها اجرايي شود. مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي با تاکيد بر لزوم توجه ويژه مسئولان نسبت به صيانت و حفاظت از آثار و بناهاي تاريخي استان گفت: متاسفانه بودجه تخصيص يافته به مرمت و احيا بافتهاي تاريخي در استان بسيار محدود بوده و همکاريهاي مردم و حمايتهاي دولت و بويژه نمايندگان مردم درمجلس شوراي اسلامي در اين زمينه بسيار کارساز خواهد بود. وي با اشاره به افزايش اعتبارات حوزه مرمت و حفاظت بناهاي تاريخي در سال گذشته افزود: ميزان اعتبارات تملک داراييهاي سرمايه اي ملي و استاني سال 93 در مقايسه با سال 92 در حوزه مرمت و حفاظت بناها 90 درصد افزايش داشت اما اين ميزان نيز جوابگوي نياز استان نيست.
جباري با اشاره به تعداد قراردادهاي منعقد شده و کارگاههاي حفاظت و مرمت بناها و مطالعات، ساماندهي نسخ خطي و اشياء منقول فرهنگي و تعيين حرايم عنوان کرد: در سال 92 تعداد پروژهها و کارگاههاي فعال 18 مورد بوده که در سال 93 به 30 مورد رسيده که اين ميزان 70 درصد رشد نشان ميدهد. مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي مهمترين پروژهها و کارگاههاي مرمت و حفاظت استان را که از محل اعتبارات سال 93 فعال هستند، 28 مورد ناميد و اضافه کرد: مبلغ 40 ميليارد ريال از محل اعتبارات ملي براي فعال سازي و شروع عمليات اين پروژهها هزينه شده که درصد زيادي از اقدامات حفاظتي اين پروژهها رو به اتمام است. جباري با بيان اينکه امسال با 30 ميليارد ريال اعتبار اختصاص يافته 16 اثر تاريخي استان در حال مرمت است عنوان کرد: دژ بسطام، مجموعه جهاني تخت سليمان، بازار تاريخي اروميه و خوي، مسجد امام شافعي، خانه ارباب ديزج سياوش، مدرسه تاريخي 22 بهمن، بناي کلاه فرنگي، ساختمان دارايي، ساختمان بانک ملي، شير و خورشيد ماکو، حمام بيگ جوان، مسجد جامع اروميه، مجموعه جهاني قره کليسا و مسجد سردار از جمله اين آثار هستند. به هر روي وجود طبيعت زيبا و دلنواز و گستردگي آثار و بناهاي تاريخي، آذربايجان غربي را در رديف مناطقي با قابليت بالا در امر گردشگري كشور قرار ميدهد، که بايد نسبت به ظرفيتهاي موجود نيز از اعتبارات مرمتي و حفاظتي بهره ببرد.
بهرهمندي آذربايجان غربي از آثار و ذخاير ارزشمند فرهنگي، تاريخي و باستاني و مناظر دلانگيز طبيعت بكر در جاي جاي اين استان از شمالي ترين نقطه تا جنوبيترين آن پراكنده شده ولي متاسفانه عدم توجه کافي مسئولان اين ظرفيت را از بين ميبرد.
11مرداد94
منبع: مردم سالاری
N1094/U0/S2,/C2/T1