راه رهایی مساجد و مسجدیها از خرافه پایان ماه صفر
هیچ سند دینیای برای رفتن به در مساجد در شب اول ربیعالاول وجود ندارد؛ با فرهنگسازی برای حضور مردم در مناسبتهایی مورد تاکید اسلام همچون اعتکاف، لیلهالرغائب و اعیاد مذهبی در مساجد میتوان این قسم بدعتها را منزوی کرد.
به گزارش پایگاه خبری مسجد نیوز: خرافات و تمسک به اموری که اتقان و مدرک معتبر روایی و دینی ندارند از جمله اموری است که موجب انحراف دین و منجر به بدعت در دین می شود. آداب و رسومی که با رنگ و لعاب دینی ناگهان در جامعه سر برمی آورند و عده ای ساده دل و یا جاهل را هر چند با نیت خیر به دنبال خود می کشد.
جای تأسف است در برخی موارد این گونه آیین های نامعلوم در جامعه رواج می یابد و برخی از مردم به جای آنکه به علما و مراجع رجوع کرده و با تحقیق سراغ این اعمال بروند با اعتماد به سخنان بی پایه افراد بی مایه در دام خرافات گرفتار می شوند. این تأسف آن گاه فزونی می یابد که در این سال ها بارها مراجع و علما بر پرهیز از خرافات نهیب زده اند.
چند سالی است در پایان ماه صفر مراسمی در برخی شهرها باب شده است که در ظاهر مانند بسیاری از خرافات دیگر عملی نیکو وانمود می شود، اما هنگامی که در آن اندیشیده می شود نتیجه به آنجا می رسد که با خرافه ای دیگر مواجه هستیم. داستان از این قرار است که گفته می شود در شب اول ماه ربیع الاول چند ساعتی قبل از نماز صبح روز اول این ماه می بایست درب هفت مسجد را کوبید و با این کار پایان دو ماه عزاداری و آغاز ماه شادمانی حضرت زهرا(س) را اعلام کرد و بدین سان از دستان حضرت زهرا (س) صله دریافت کرده و حاجات خود را طلب کنیم.
در سال های ابتدایی این مراسم به کوبیدن در مسجد و آن گاه اقامه نماز صبح در آخرین مسجد اکتفا می شد. اما با گذشت زمان بر پیرایه های این عمل افزوده شد. سال بعد تضرع و ناله و گریه بر درب مسجد. سال بعد پخش نذورات و شیرینی و شکلات و...، سال بعد گفته شد در آخرین مسجد باید دعای توسل خوانده شود و سال بعد روشن کردن شمع بر در مسجد و آب و جارو کردن مقابل آن هم اضافه شد و همین طور این سیر تکاملی ادامه یافت تا جایی که برخی از نماز مغرب شب اول شروع به این کار می کردند تا از خواب شب هم بی بهره نمانند.
در همان سال های ابتدایی مراجع عظام طبق وظیفه دینی و شرعی خود هنگام ظهور بدعت ها، بر بی ریشه بودن این عمل تأکید کردند. اما متأسفانه هنوز برخی این راه اشتباه را می پیمایند. این نمونه ای از نمونه های فراوان است که برخی در خارج از چارچوب دین برای طلب حاجات و نیازهای خود از خداوند و ائمه متمسک به آیین هایی این چنینی می شوند.
بنابر مستندات تاریخی و روایی معتبر شیعه و سنی، شب اول ماه ربیع الاول به واسطه واقعه «لیله المبیت» یا ماندن حضرت علی(ع) در بستر پیامبر اکرم(ص) در سال سیزدهم بعثت (همان شبی که کفار مکه تصمیم به قتل دسته جمعی حضرت رسول(ص) در بستر خواب گرفته بودند) مشهور است و از این نظر اهمیت دارد.
حضور در مساجد در پایان ماه صفر به یاد مجاهدت امیرالمومنین(ع) بنابر نظر فقها و بر اساس آنچه در روایات مستند و معتبر آمده است، مستحب است که مومنین در این شب به یاد مجاهدت امیرالمومنین(ع) در مساجد حضور یافته و تا سحر به راز و نیاز و مناجات با خداوند متعال بپردازند بنابراین آن چیزی که از رسانه ها با عنوان باز بودن در مساجد تا صبح عنوان شده به این دلیل بوده است نه تاکید و یا احیانا ترویج مسئله خرافی رفتن به درب مساجد و در زدن و شمع روشن کردن برای رفع حاجت.
حجت الاسلام « سیدرضا جوادی» در گفت وگو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجدخبرگزاری شبستان با اشاره به بدعت روز آخر ماه صفر و شب اول ماه ربیع الاول، اظهار کرد: اگرچه حضور مردم در مقابل مساجد به عنوان بهترین و مقدس ترین مکان ها در روی زمین برای طلب حوائج دنیوی و آخروی هیچ منافاتی با دین ندارد ولی انجام اقداماتی همچون روشن کردن شمع و آتش روشن کردن و نیز کوبیدن در مسجد که در سال های گذشته شاهد به بار آوردن خسارت هایی نیز به مساجد شده، بدعتی بیش نیست.
وی بیان کرد: به اعتقاد من پشت پرده ای در این کار وجود دارد که سعی دارد از اعتقادات مردم سوء استفاده کند، لذا لازم است اهل منبر اعتقادات و باورهای مردم را به مسیر صحیح هدایت کنند.
امام جماعت مسجد خلیل الله خیابان شهید مدنی افزود: امروز می بینیم که فرهنگ سازی روحانیون و اهل منبر در مورد پیاده روی اربعین موجب شده است که هر سال حضور مردم در این همایش پیاده روی بیش از پیش گسترش یابد. به همین جهت باید با فرهنگسازی حضور مردم دربرنامه های مورد تاکید اسلام همچون اعتکاف، لیله الرغائب، دحوالارض و اعیاد مذهبی در مساجد رواج دهیم، تا اقبال مردم به برنامه ها و خرافه هایی که در دین و روایات تاکید نشده است، کمتر شود.
حجت الاسلام جوادی ابراز کرد: حضور مردم در مقابل مساجد در آخرین روز ماه صفر ناشی از عدم آگاهی آنها است، که اطلاع رسانی از طریق اهل تربیون می تواند سطح اطلاعات مردم را ارتقا دهد.
این گزارش می افزاید: صفر ماه حزن اهل بیت (ع) و برای شیعیان است چرا که در ابتدای این ماه ورود کاروان اسرا به شهر شام و بیستم این ماه اربعین و 28 صفر نیز طبق نقل های مشهور رحلت پیامبر(ص)، شهادت امام حسن مجتبی (ع) و آخرین روز این ماه شهادت امام رضا (ع) واقع شده است. در برخی روایات توصیه شده است که با آغاز ماه ربیع الاول مومنین به اقامه نماز شکر به شکرانه اقامه دو ماه عزاداری و عبادت، روزه گرفتن، صدقه دادن، کمک به مستمندان و قرائت زیارت پیامبر(ص) و امیرالمومنین علی(ع) اهتمام داشته باشند.
حجت الاسلام «جلال صدر» هم در گفت و گو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجدخبرگزاری شبستان با اشاره به اینکه دستورات دینی باید بر اساس سه مبنای قرآن، روایات معصومین(ع) و سیره علمای دین انجام شود، اظهار کرد: هررعملی که بر اساس این سه مبنا نباشد، بدعت محسوب می شود.
امام جماعت مسجد پیامبراعظم(ص) سعادت آباد بیان کرد: در آموزه های اسلام اماکنی همچون مسجد و رفتن زیر گنبد اباعبدالله الحسین(ع) به عنوان مکان هایی یاد شده است که طلب کردن حوائج دنیوی و اخروی در آن توصیه شده است، بنابراین مساجد به عنوان خانه های خدا در زمین بهترین مکان ها برای دعا و طلب حوائج از پروردگار است، اما اینکه در شب اول ماه ربیع الاول مردم در مقابل هفت مسجد حضور داشته باشند و با کوبیدن در مساجد طلب حاجت از نبی مکرم اسلام(ص) و حضرت فاطمه(س) نمایند، هیچ سندیت و مبنای دینی ندارد.
حجت الاسلام صدر تصریح کرد: با فرهنگسازی اهل منبر و علما باید زمینه حضور مردم برای مناسبت های مختلف و اعیاد در مساجد تقویت شود، روشن کردن شمع در مقابل مساجد و نیز بیان خرافه بودن چنین اقداماتی باید به مردم اطلاع رسانی شود. امروز با فرهنگسازی اهل منبر شاهد حضور گسترده مردم بویژه جوانان بعد از انقلاب اسلامی در مراسم معنوی اعتکاف مساجد هستیم، رونق حضور مردم در مساجد باید در مناسبت های مختلف پررنگ شود.
به نظر می رسد اطلاع رسانی و روشنگری صحیح و به موقع مردم در مورد مسایل دینی از وظایف دستگاه های فرهنگی و از جمله رسانه ها است که می تواند جلوی ترویج و گسترش خرافات را گرفته و موجب تعالی و رشد عقاید جامعه شود. ماه ربیع الاول ماه شادی آل الله است اما باید توجه داشت نباید در این شادی چنان تفریط شود که اجر دو ماه عزاداری ضایع گردد.
منبع: مسجد نیوز
N10898/U30/S1,2,3,4,7,/C50/T1