نقش مسجد در تحقق شعار همدلي و همزباني بين دولت و مردم
استفاده از فضاي مسجد براي ايجاد همدلي و وحدت ميان امت اسلامي داراي سابقه ديرينهاي است كه اولين بار توسط نبي مكرم اسلام (ص) با عنوان پيمان اخوت بين مسلمانان مهاجر و انصار در مدينه منعقد شد.
در تداوم حركت پسنديده و مبارك نامگذاري سالهاي شمسي و انتخاب شعار سال توسط مقام معظم رهبري در پيامهاي نوروزي معظم له با عناويني خاص كه متناسب با شرايط زماني و مكاني و فضاي حاكم بر كشور ميباشد، امسال نيز شعار« دولت و ملت؛ همدلي و همزباني » انتخاب شده است. در اين راستا با هدف اجرا و عملياتي كردن اين شعار در بستر مساجد، مطالبي در اين خصوص مطرح ميشود.
پوشيده نيست كه مسجد از ديرباز، ازجايگاه ويژهاي در ميان دولتها و ملتهاي مسلمان برخوردار بوده است. اگر نيمنگاهي به دوران شكلگيري مسجد در زمان حضرت رسول گرامي اسلام (ص) داشته باشيم درخواهيم يافت كه بسياري از امور حكومت اسلامي كه توسط نبي مكرم اسلام (ص) بنا نهاده شده بود بستر و خاستگاه شكلگيري آن از مساجد و در مساجد بوده است و از همان زمان تاكنون، مساجد، جايگاه ويژهاي در نگاه حكومتها و حكام داشته است و از سويي ديگر مسجد در بين عامه مردم و جوامع اسلامي، منزلت و شأن والايي داشته و يكي از مكانهاي تلاقي تعامل دولتها با مردم بوده است به گونهاي كه دولتها با بهرهمندي از بستر مساجد سعي كردهاند خواستهها و اهداف و برنامههاي خويش را تبليغ و تبيين نمايند.
استفاده از فضاي مسجد براي ايجاد همدلي و وحدت ميان امت اسلامي داراي سابقه ديرينهاي است كه اولين بار توسط نبي مكرم اسلام (ص) با عنوان پيمان اخوت بين مسلمانان مهاجر و انصار در مدينه منعقد گرديد. احياء اين روش و سنت نيكوي اسلامي با عنوان و نگاهي فراگيرتر يعني نه تنها ميان عامه مردم بلكه بين دولت و ملت كه دو بال پرواز و صعود جامعه اسلامي به سوي مراتب بالاي كمال و ترقي به حساب ميآيند حركتياست كه ميتواند با توجه به شرايط موجود كشور و نيز منطقه و جهان اسلام، دريچهاي نويد بخش براي گشودن باب تفاهم و دوستي ملي بين دولتمردان و تمامي لايههاي اجتماعي جامعه از هر قشر و صنف و نژاد و طبقه و... براي رسيدن آسانتر و سهلالوصولتر به آرمانهاي متعالي و اهداف والاي انقلاب شكوهنمد اسلامي تلقي گردد.
در اين راستا بايسته و شايسته است دولتمردان با حضوري بيش از پيش و پر رنگتر و با استمرار (نه صرفاً نمادين) همراه با داشتن برنامه و هدف، ضمن اطلاعرساني و آگاهي بخشي به عموم مخاطبان مسجد در خصوص كم و كيف فعاليتهاي اجرايي دولت از بستر مساجد براي بسط و گسترش شعار سال استفاده بهينه نموده و از سوي ديگر متوليان مسجد به خصوص ائمه جماعات، روحانيون و مبلغين از تريبون منابر و وعظ و خطابه نسبت به فضاسازي لازم براي تحقق شعار سال بهرگيري نمايند. لازمه اين حركت و ايجاد فضاي همدلي و همزباني ايجاد جرياني دوسويه و تعاملي در بستر مساجد است. در واقع مساجد به مثابه پلي ارتباطي بين دولت و مردم عمل نموده و و هر دو جريان را به هم متصل و مرتبط ميسازد. مقدمه اين كار ايجاد نگاه ويژه در مسئولان اجرايي كشور ميباشد كه بايسته است مسجد را به عنوان نقطه ثقل و گرانيگاه تحقق شعار سال به شمار آورده و در اين راه ضمن برداشتن گامهاي عملي راهكارهاي اصولي و منطقي در تعامل و همكاري با مردم را فراهم سازند چرا كه مسجد مربوط و مختص به يك قشر يا طبقه و نژاد خاصي نيست بلكه تمامي آحاد جامعه از هر قشر و صنف و لايه اجتماعي در آن حضور دارند بنابر اين بستر مسجد بهترين مكان براي ايجاد همدلي و همزباني بين اين طبقات و اقشار مختلف اجتماعي با دولتمردان و مسئولان اجرايي ميباشد از طرفي ديگر متوليان مساجد نيز شايسته است بدون مدّ نظر قرار دادن مباحث جناحي و خطي و گروهي و.. فضاي مساجد را براي حضور مسئولان اجرايي و دولتيها مهيا نمايند. تا اين عزيزان بتوانند در محيطي آرام و بدون تنش، اهداف و برنامههاي دولت و نظام را با هدف اطلاعرساني و ارتقاء سطح آگاهيهاي عموم مردم بيان نمايند در چنين شرايط و زمينهاي شاهد خواهيم بود كه مساجد به يكي از نقشها وظايف ذاتي خويش عمل نموده و فضاي همدلي و همزباني را در سطح جامعه گسترش و بسط خواهد داد و از اين طريق گامهاي عملي در اجراي منويات مقام معظم رهبري در جهت ايجاد همدلي و همزباني بين دولت و مردم به منصه ظهور و بروز خواهد رسيد.
نویسنده: محمد علي موظف رستمي
منبع: شبستان
N107/U0/S1,/C19/T3