کتاب از مسجد میرزا حسین آقا
معرفی کتاب
"از مسجد میراز حسین آقا" / خاطرات علیرضا قلیزاده سلماسی
کتاب حاضر اثری از حسین غفاری می باشد که توسط انتشارات صریر منتشر شده است.
زمان به شدت در حال گذر است و خیلی زود امروز به دیروز گره می خورد. همه در ظرف زمان گنجانده شده ایم. جرقه انقلاب را اگر در 15 خرداد 1342 مفروض بدانیم، همان روزهای سخت و کُند، در 15 سال جواب داد و در بهمن 1357 به ثمر نشست. حالا قریب 40 سال از پیروزی انقلاب می گذرد که اگر سال های تلاش برای انقلاب را هم روی آن بگذاریم، یعنی یک عمر. یعنی یک بازه زمانی که جوانان آن روزها را به پیری رسانده و شاید خیلی را هم به زیر خاک کشیده است.
این یعنی راویان جریان انقلاب یکی یکی در گذر عمر دارند از صحنه خارج می شوند. آنچه در این میان خواهد ماند، روایت مکتوب آنان از حرکت و تحول و چند و چون انقلاب است.
ارومیه به عنوان مرکز استان آذربایجان غربی از اولین روزهای پس از انقلاب متأثر از حوادث مختلفی بوده که متأسفانه بخش بسیار کوچکی از آن مکتوب شده یا اینکه تحلیل شده است. بخش بسیار کوچکی از این مسایل در حد خاطرات افراد منتشر می شود که نوشته حاضر نیز از آن امر مستثنی نیست. هرچند برخی از گفته های این مجموعه در جای دیگری مشاهده نشده است. امیدواریم این کتاب توانسته باشد به عنوان چند قطعه کوچک از پازل بزرگ، تاریخ ارومیه را ترسیم کرده باشد. تا در کنار دیگر کتاب های منتشر شده در این زمینه، تصویری از حرکت انقلاب اسلامی در ارومیه را به دست دهد.
در عین حال خود این مجموعه، در چهارچوب انقلاب اسلامی ایران بزرگ هم قابل درک و تحلیل است.
در بخشی از این کتاب می خوانیم:
"وقتی از زندان تبریز آزاد شدم، در مسیر دیدم که دفتر حزب رستاخیز را به کلی نابود کرده اند و خرابه های آن مانده بود. این اتفاق در فاصله زمانی 29 بهمن 56 و 18 اردیبهشت 57 افتاده بود. جامعه ملتهب شده بود. اما در ارومیه تا اردیبهشت سال 57 جریانات علنی تظاهرات وجود نداشت. بافت مذهبی وجود داشت و حرکت هم یک حرکت مذهبی بود. برای همین ملت در این حرکت تابع روحانیت بودند.
آن زمان در جریان بازجویی، ساواک که شکنجه می کرد و کتک می زد، اولین کلامی که از زبان انسان در زیر شکنجه خارج می شد «یا حسین» بود. جریان انقلاب همخوانی با جریان عاشورا و مذهب بود.
جوانان مذهبی می خواستند حرکتی بکنند. ولی به دلیل بافت روحانیتی که در این شهر وجود داشت و عموماً به غیر از چند نفر، همه مقلد «آیت الله شریعتمداری» بودند. در نتیجه سرعت و تحرکی که در سایر شهرها بود در اینجا کمتر دیده می شد. اولین حرکت در ارومیه در شهریور سال 57 شروع شد که بعد از ماه رمضان بود. نماینده شریعتمداری در ارومیه که محوریت و مرکزیت هم داشت آقای «فوزی» بودند. "
نویسنده: حسین غفاری
ناشر : صریر
منبع: مسجد نیوز
N12456/U44/S/C0/T7