کتاب «مسجد طراز اسلامی از منظر امام و رهبری»
معرفی کتاب مسجد طراز اسلامی از منظر امام و رهبری
در نگاه اول مسجد شاید برای ما فقط مکانی برای نماز خواندن باشد اما با نگاه عمیق در مییابیم که این سنگر، مکانی عبادی، سیاسی و اجتماعی است که نوعی دانشگاه هم به حساب میآید.
نویسنده کتاب «مسجد طراز اسلامی از منظر امام خمینی رحمة الله علیه و مقام معظم رهبری» در فصل نخست از اهمیت و جایگاه مسجد صحبت به میان میآورد، همچنین چیستی مسجد طراز اسلامی، چگونگی مسجد طراز اسلامی و امام جماعت طراز اسلامی از سرفصلهای دیگر این کتاب هستند.
از مکانی برای نماز خواندن تا مرجعی برای حل اختلاف
مسجد از مهمترین نهادهای جامعه اسلامی با کارکردی جامع و چند منظوره به شمار میآید و همواره در طول تاریخ اسلام نقش بنیادین و محوری در شکلگیری تمدن اسلامی و پیشرفت جامعه ایفا نموده است. در صدر اسلام اولین اقدام پیامبر برای پایهگذاری بنای حکومت اسلامی در مدینه، احداث مسجد بود و ادامه راه تا دوران معصومین علیهم السلام؛ مکانی برای عبادت، تجمعات سیاسی، فرهنگی و بهترین جایگاه علمآموزی و فراگیری قرآن، معارف، احکام اسلام و گرهگشایی از مشکلات مردم بوده است.
این کتاب تأکید میکند جایگاه مسجد در گذر زمان فراز و فرودهای زیادی را تجربه کرده و کارکردهای مختلفی را از خود نشان داده است و در این میان، کارکردهای دینی و سیاسی بالاترین میزان اثربخشی مسجد در جامعه را دارد تا آنجا که نمونه موفق آن را میتوان در نهضتهای دینی و سیاسی تاریخ اسلام مشاهده کرد. سند پیروزی انقلاب اسلامی هم مدرکی است که نشان میدهد اهمیت و تأثیر مسجد در جامعه اسلامی به اوج خود رسیده است.
کارکرد سیاسی اجتماعی در مساجد بسیار حائز اهمیت است و مسجد باید مرکز اجتماع سیاسی و تبلیغ احکام سیاسی اسلام باشد. همچنین در بخشی دیگر بیان میشود مسجد در صدر اسلام مرکز سیاست بوده و در آنجا مسائل سیاسی طرحریزی میشده است. در واقع مسجد باید بهترین سنگر برای بیان مصالح مسلمین باشد.
مسجد محل دوستی و مداراست نه پایگاه ارتش و مقر فرماندهی
در این کتاب از مسجد به عنوان پایگاهی برای رتق و فتق امور مسلمانان، مرکزی برای تربیت صحیح نسل جوان و نوجوان، مکانی برای انذار و آگاهی دادن به مردم معرفی شده است. این اثر از منظر امام خمینی و مقام معظم رهبری عنوان میکند که مسجد سازی و مسجدپردازی باید در ردیف اول اعتبارات فعالیتهای فوق برنامه مدیران آموزش و پرورش و علوم قرار بگیرد و همچنین روحانیون و ائمه جماعات برای مساجد برنامهریزی کنند. همچنین در بخشی دیگر این کتاب از منش، روحانی مساجد یاد میکند و تأکید میکند منش روحانی مساجد نباید فرماندهی باشد و با امر و نهی و پسر و پیشرو رفتار کند.
شرایط امام جماعت از منظر طراز اسلامی
در کتاب «مسجد طراز اسلامی از منظر امام خمینی رحمة الله علیه و مقام معظم رهبری» به الگوها و سرمشقهایی برای امام جماعت مساجد اشاره شده و تأکید میکند: امام جماعت در کیفیت وکمیت نمازهای فرضیه و نافله سرمشق دیگران باشد، ترک اولی نکند و با دیده رحمت به جمهوری اسلامی و متصدیان امور بنگرد و همچنین با موعظه حسنه، خطارکاران را تربیت کند، با روی خوش و مدارا پذیرای جوانها باشد، در صورت کهولت سن با جوانان ارتباط خوبی داشته باشد و مهمتر از همه این که بصیر و انقلابی باشد یعنی آگاهی سیاسی داشته باشد و قطب نمای سالم سیاسی در این زمینه داشته باشد.
کتاب «مسجد طراز اسلامی از منظر امام خمینی رحمة الله علیه و مقام معظم رهبری» به همت محمد حسن جعفرزاده گردآوری و از سوی دفتر مطالعات و پژوهشهای مرکز رسیدگی به امور مساجد منتشر شده است.
منبع: مسجد نیوز
N12360/U44/S/C0/T7