کتاب «مسجد و سبک زندگی»
درباره کتاب «مسجد و سبک زندگی»
کتاب «مسجد و سبک زندگی» در فصل نخست، از ارتباط سبک زندگی و فرهنگ مسجد سخن میگوید و در فصل دوم هم به بررسی نقش مسجد در سبکدهی دهی به زندگی مسلمانان میپردازد.
بیماریهای سبک نوین زندگی اجتماعی از طلاق تا کودکآزاری
یکی از موضوعات فرعی این کتاب، بررسی بیماریهای سبک زندگی جدید است. در این مبحث سخن از سبک زیستن نوین است که تأکید میشود با ورود شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک و ماهواره و همچنین عرضه امکانات نوین، انسانها به سمت رفتارهای ناهنجار سوق پیدا میکنند که طلاق، اعتیاد، خودکشی، سرقت مسلحانه، خشونت، آدمربایی، جرائم سازمان یافته و اینترنتی، قاچاق انسان و کودکآزاری معلول همین شیوههای نوین زندگی اجتماعی هستند.
میزان قرار دادن اسلام به عنوان مدلی متعادل در سبک زندگی
شیوههای نادرست گذراندن اوقات فراغت از موارد دیگر بیمارهای سبک زندگی مدرن است. مدگرایی، آرایشهای نامشروع، بدپوششی و تغییر خوراکیها و آشامیدنیها، توسعه بیماریهای مقاربتی از جمله بیماریهای سبک زندگی مدرن است. نویسنده در این کتاب تأکید میکند اسلام به عنوان آخرین و برترین دین الهی، الگوها و مدلهای متعادل و جامعی را در اختیار انسان قرار میدهد تا آدمی بتواند به سعادت دنیا و آخرت برسد.
مسأله سبک زندگی با تمام ابعاد حیات بشر ارتباط تنگاتنگ دارد و با توجه به اهمیت مسأله سبک زندگی و اهمیت آن در حوزههای جامعهشناختی و روانشناختی، ضروری است حقیقت و ماهیت سبک زندگی به صورت ویژه بررسی شود.
مسجد بازاری برای داد و ستد سراسر برد که عمر میگیرد و بهشت میدهد
انسانها در این جهان کاسباند و کاسب چیزی میدهد و چیز دیگری میستاند و محل کسبوکار بازار نام دارد. خداوند بر روی زمین بازاری از جنس آخرت و بهشت قرار داده است تا آدمیان در این تجارتخانه عمر خویش بدهند و در عوض تحفههای بهشتی دریافت کنند. در این مثال مسجد بازاری است که اهل ایمان آنجا به عبادت و ادب در برابر خدا میایستند و در مقابل توشههای آخروی و رضوان الهی را به دست میآورند. نویسنده با آوردن حدیثی از پیامبر اکرم (ص) تأکید میکند: «مسجدها بازارهای آخرتی هستند که بارشان مغفرت است و هدیهشان بهشت.»
مساجدی که قصر بهشتند و خانههایی که محل نفرین هستند
این کتاب در بخشی دیگر از چهار مسجد برگزیده و نفرین شده یاد میکند که نویسنده از قول حضرت امیر علیه السلام میگوید: «مسجدالنبی، بیت المقدس، مسجدالحرام و مسجد کوفه از قصرهای بهشتی و برترین مساجد روی زمین هستند و در طرف دیگر مسجد ثقیف، اشعث؛ جریر و سیماک و شبث بن ربعی و همچنین مسجدی در خمراء که بر گور یکی از فراعنه ساخته شدهاند جزء مساجد نفرین شده هستند.»
از شکل مساجد در صدر اسلام تا مساجدی جامع که تمام شهر را پوشش میدهند
مساجدی که در صدر اسلام و در دورههای حاکمان اسلامی ساخته شد دارای اجزای مختلفی مانند حجره، رواق، محراب، منبر، مناره و وضوخانه بودند که هر کدام از آنها با یک هدف مشخص ساخته میشدند. با گذشت زمان ساخت مساجد جامع که تمام شهر را تحت پوشش قرار میداد ترویج پیدا میکند. در این مساجد بالاترین مقام روحانیت نماز میگذارد و مهمترین مسائل مربوط به شهروندان مطرح میشود.
منبع: مسجد نیوز
N12359/U44/S/C0/T7